Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Primul weekend din aprilie a fost un infern pentru sute de camioane care au trebuit să traverseze Canalul Mânecii între Franța și Marea Britanie, din cauza unui blocaj în sistemul informatic al vămilor britanice, care nu permite șoferilor de camioane să încarce documentele vamale necesare pentru a intra sau a ieși din Marea Britanie. Acest fenomen se adaugă la reducerea serviciilor de transport cu feribotul cauzată de oprirea serviciilor ro-ro ale P&O Ferries. Rezultatul, după cum au confirmat unii transportatori pentru TrasportoEuropa, este că, de sâmbătă, 2 aprilie, camioanele s-au îngrămădit în jurul Dover, cu așteptări de până la 40 de ore, și Calais, cu așteptări de până la 11 ore.

În dimineața zilei de luni, 4 aprilie, accesul la sistemul informatic al vămilor britanice este în continuare imposibil, dar autoritățile au decis să anuleze temporar orice formalitate de intrare sau de ieșire a mărfurilor pentru a elimina aglomerația de la Dover. Practic, s-a revenit la situația de dinainte de Brexit.

Situația a fost ceva mai bună pentru transportul feroviar, pentru că în acest caz documentația vamală este simplificată, dar în dimineața zilei de 4 aprilie, compania care gestionează Eurotunelul a raportat întârzieri de cel puțin trei ore la plecări din cauza unei defecțiuni a unui tren, care a fost oprit în tunel.

Cauza problemelor cu sistemul informatic al vămilor britanice nu este încă cunoscută oficial, dar în secțiunea „Ultimele actualizări” a site-ului se precizează: „Ne pare rău – HM Revenue & Customs (HMRC) întâmpină probleme cu serviciul pe care l-ați solicitat. HMRC se ocupă de această problemă și speră ca acest serviciu să fie din nou disponibil în scurt timp, așa că vă rugăm să încercați din nou mai târziu.” Printre scenariile posibile se numără un atac cibernetic.