Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Asociația Federală a Expeditorilor de Marfă și Logisticienilor din Germania DSLV este de părere că noul guvern federal și instituțiile europene trebuie să deschidă urgent un mecanism de creditare a combustibililor neutri din punct de vedere al emisiilor de CO2.

Asta deoarece în opinia sa legislația europeană actuală încetinește reducerea emisiilor de CO2 în transportul rutier de marfă. Încă din septembrie 2023, alături de peste 80 de asociații și companii, DSLV a susținut ferm un factor de corecție a emisiilor de carbon (CCF) în regulamentul european privind CO2 pentru parcurile de vehicule comerciale, care să permită luarea în considerare a potențialului de reducere a biocombustibililor regenerabili, ca HVO100 sau bio-GNL.

Pentru o decarbonizare rapidă a transportului rutier de mărfuri, concentrarea doar asupra vehiculelor comerciale electrice este departe de a fi benefică, deoarece nu motorul cu ardere internă este problema, ci emisiile de la combustibilii fosili. Or, combustibilii regenerabili sunt și ei verzi și nu există niciun motiv pentru a nu permite reducerea emisiilor de CO2 folosind tehnologia matură a motoarelor cu ardere internă pentru camioane și infrastructura de realimentare existentă. Astfel, transportul de marfă și logistica ar putea contribui mult mai rapid la atingerea obiectivelor de mediu. Dar pentru asta se impun anumite investiții și revizuirea reglementărilor CO2fleet.

În majoritatea țărilor UE, extinderea rețelei de alimentare este în urma cererii și se simte lipsa infrastructuri de încărcare pentru vehiculele comerciale grele cu propulsie electrică. Iar dacă luăm în calcul și creșterea preconizată a transportului de marfă pe drumurile europene, obiectivele climatice nu pot fi atinse la timp fără combustibili alternativi din surse regenerabile. Deci în opinia DSLV accentul trebuie pus pe rezultat – un lanț de aprovizionare fără CO2 – nu pe o singură tehnologie.

După ce vor fi instalate infrastructuri de încărcare și vor putea fi alimentate cu energie electrică verde la costuri reduse, camioanele electrice vor putea fi utilizate economic în anumite aplicații logistice, dar DSLV crede că până atunci mai este un drum lung de parcurs. „Oricine stabilește deja o dată de încetare a folosirii motoarelor cu ardere internă pentru camioane face mai mult rău decât bine protecției climei.“ Expeditorii încă luptă pentru ca furnizorii lor să facă eforturi în sensul protecției mediului, dar acestea presupun costuri ridicate câtă vreme condițiile de pe piață sunt dificile și clienții nu vor să acopere cheltuielile suplimentare. Deci o soluție ar fi stimulentele suplimentare acordate firmelor care scad emisiile de CO2, de exemplu prin reduceri ale taxelor pe energie și creditarea combustibililor alternativi în taxa de drum pentru camioane. „Asta deoarece industria logistică are nevoie acum de impulsuri, nu de interdicții. Și noul guvern federal trebuie să regândească strategia privind industria de vehicule comerciale.“

Sursă foto: UTA Edenred

Girteka se orientează către operațiuni mai sustenabile prin combinarea transportului feroviar și rutier și optimizarea livrărilor pe distanțe lungi în întreaga Europă. Doar în 2024, utilizarea soluției intermodale a crescut cu 35% față de 2023, livrând mai mult de 24.000 de încărcături complete de camioane. Din Spania sau Italia în întreaga Europă, intermodalul sporește gama de soluții disponibile pentru companiile care caută un transport fiabil și ecologic – chiar și pentru mărfuri sensibile la temperatură.

Creștere a cererii de soluții intermodale

În 2024, cererea de servicii intermodale a crescut constant, reflectând concentrarea tot mai mare a sectorului logistic asupra sustenabilității. Rețeaua Girteka conectează acum regiuni europene cheie, inclusiv Spania, Italia, Franța, Germania. Companiile din industrii precum industria alimentară și a băuturilor și industria cosmetică optează pentru transportul intermodal ca o modalitate practică de a reduce emisiile, menținând în același timp calitatea produselor și precizia livrărilor.

Datorită instrumentelor digitale avansate, cum ar fi vizibilitatea în timp real și controlul de la distanță al remorcilor, Girteka se asigură că încărcătura ajunge în stare perfectă. Un exemplu evidențiază potențialul utilizării versiunii combinate a soluțiilor durabile. Combinarea transportului către și de la terminalele feroviare cu combustibil HVO a permis reducerea cu până la 90% a emisiilor de CO2, livrările rămânând punctuale și în condiții ideale.

Reducerea tangibilă a emisiilor

Serviciile intermodale ale Girteka au avut un impact măsurabil asupra reducerii emisiilor. Doar în 2024, compania a economisit peste 23,6 milioane kg de CO₂, demonstrând eficiența soluțiilor intermodale în atingerea obiectivelor de sustenabilitate.

Prin acoperirea distanțelor lungi cu trenuri capabile să transporte până la 50 de remorci în același timp, companiile din toate industriile aleg intermodalul atât pentru eficiența de mediu, cât și pentru cea operațională. Girteka joacă un rol esențial în acest proces, acționând ca un facilitator și coordonând eforturile clienților, furnizorilor intermodali și părților interesate din lanțul de aprovizionare. Cu sprijinul instrumentelor digitale, fiecare transport este calculat cu atenție în ceea ce privește reducerea emisiilor, astfel încât transportul fiecărui client poate fi măsurat prin reducerea amprentei sale de carbon, ceea ce este mult mai precis decât media din sectorul logistic actual.  Cu o raportare a emisiilor atât de precisă și mult sub media sectorului, companiile își pot aborda emisiile Scope 3 cu mai multă acuratețe și pot oferi o precizie relevantă și dovezi ale eforturilor de reducere.

Decarbonizarea: Un efort comun

Decarbonizarea lanțurilor de aprovizionare necesită o acțiune colectivă. Clienții, operatorii intermodali și transportatorii precum Girteka trebuie să colaboreze pentru a crea soluții eficiente și durabile. Această co-creare permite analizarea și optimizarea lanțurilor de aprovizionare existente cu cunoștințele și expertiza transportatorilor mari și aduce diverse scenarii la masă pentru a decide care sunt cele mai bune soluții, cunoscând obiectivele individuale ale fiecărei părți interesate.

Se așteaptă ca inițiativele UE, cum ar fi „Pachetul pentru un transport de marfă mai ecologic”, să reducă infrastructura și barierele birocratice, făcând transportul intermodal și mai accesibil. Internetul obiectelor, capacitățile de monitorizare în timp real simplifică și mai mult integrarea în lanțurile de aprovizionare. Cu sprijinul adecvat, companiile își pot remodela sistemele logistice pentru a îndeplini obiectivele de mediu și de afaceri.

„Astăzi, vedem beneficiile reale ale colaborării în logistică”, spune Larisa Senkevičienė, Intermodal Business Development Manager la Girteka. „Prin co-crearea de soluții durabile, putem reduce emisiile în mod semnificativ, menținând în același timp livrările de înaltă calitate, la timp.”

Extinderea practicilor durabile pentru 2025 și mai departe

Întrucât 2025 este deja în plină desfășurare, Girteka se angajează să investească în continuare în instrumente digitale și în extinderea serviciilor intermodale. Consolidarea parteneriatelor cu operatorii feroviari și încorporarea opțiunilor de combustibil alternativ, cum ar fi HVO100 sau BEV pentru livrările pe first și last mile, sunt esențiale pentru extinderea acestor eforturi și decarbonizarea lanțurilor de aprovizionare 100%.

Realizările Girteka 2024 demonstrează că sustenabilitatea în logistică este realizabilă. Compania reduce emisiile prin combinarea inovației, colaborării și responsabilității, oferind în același timp servicii excepționale. „Logistica durabilă nu mai este doar o posibilitate – este o realitate care aduce beneficii întreprinderilor, planetei și generațiilor viitoare. Soluțiile intermodale demonstrează că, lucrând împreună, industria logistică poate face față provocărilor de mediu, modelând un viitor mai ecologic și mai eficient”, conchide Senkevičienė.