Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Parlamentul European a avansat propunerea CountEmissionsEU, ce vizează stabilirea unui cadru comun pentru monitorizarea și raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) în transportul de pasageri și mărfuri în UE. Comisiile pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară (ENVI) și cea pentru Transport și Turism (TRAN) au dat un vot comun pentru a iniția negocieri în trilog cu privire la propunerea CountEmissionsEU.

Raluca Marian, directorul IRU EU, a declarat: „Sectorul transportului rutier are nevoie de instrumente solide pentru a sprijini eficient decarbonizarea. CountEmissionsEU este un pas semnificativ înainte, deoarece poate armoniza raportarea și introduce coerență, luând în considerare în același timp o abordare corectă și mult așteptată. Suntem recunoscători Parlamentului European pentru recunoașterea realităților întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) și a specificului transportului rutier, care se bazează în mod semnificativ pe subcontractare. Este vital să ne asigurăm că acest regulament le sprijină și călătoria către un viitor mai verde”.

Prezentată de Comisia Europeană ca parte a „Pachetului de ecologizare a transportului de marfă”, propunerea CountEmissionsEU își propune să ajute industria transporturilor să colecteze date exacte și comparabile privind emisiile și să le folosească pentru a decarboniza în continuare operațiunile de transport. Prin alinierea la standardul ISO 14083, regulamentul va spori transparența și va sprijini eforturile sectorului de a măsura progresul în decarbonizare.

În UE, majoritatea operatorilor de transport rutier sunt IMM-uri: 89% dintre firmele de transport marfă, 82% dintre cele de transport călători și 99% dintre operatorii de taxiuri au mai puțin de zece angajați.

Parlamentul European a introdus clarificări importante la propunere, inclusiv permiterea IMM-urilor subcontractate să utilizeze date secundare în scopuri de raportare, scutirea IMM-urilor de cerințele de verificare a datelor, dar și stabilirea unor termene clare pentru crearea bazelor de date ale UE pentru a sprijini implementarea.

IRU solicită colegislatorilor să se asigure că regulamentul este practic, ușor accesibil și benefic pentru toate părțile interesate din industrie. Cadrul UE pentru monitorizarea și raportarea emisiilor de GES din transporturi trebuie să fie clar și să asigure niveluri ridicate de armonizare în întreaga UE. În plus, abordând nevoile IMM-urilor, regulamentul poate aduce progrese semnificative în materie de decarbonizare, reducând în același timp sarcinile administrative pentru operatorii mai mici.

Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri va incepe in iulie evaluarea proiectelor pentru IMM-urile ce vor accesa granturi nerambursabile, astfel incat infuzia de bani in economie sa fie mai rapida, a declarat ministrul Virgil Popescu.
 
Ministerul de resort pregateste un pachet de ajutor pentru IMM-uri cu un buget pentru granturi nerambursabile de 1 miliard de euro. „Vreau ca in cursul lunii iulie sa incepem evaluarea proiectelor. Mai mult, ma gandesc sa venim cu o noutate la evaluarea proiectelor. Am vorbit cu ministrul Fondurilor Europene sa gandim o evaluare automata a acestor proiecte, o evaluare pe un punctaj care sa se faca automat de catre computer, sa nu mai implicam evaluatori. (…) Doresc sa fie foarte rapida evaluarea si sa fie anuntat antreprenorul, sa vina si sa semneze contractul de finantare. Vreau sa grabim aceasta infuzie de bani in economia romaneasca”, a afirmat Popescu, la Digi 24.

Miercuri, pe pagina sa de Facebook, ministrul a notat ca acest pachet va fi impartit in trei proiecte, astfel: 550 milioane euro granturi pentru investitii, pana in 200.000 de euro fiecare grant; 350 de milioane de granturi de capital, tot pana in 200.000 de euro, pentru companiile lovite puternic de pandemie: turism, horeca, transport auto, industria de evenimente si 100 milioane euro, granturi pana in 2.000 de euro pentru firme cu un singur salariat, care este si actionarul companiei si care nu au beneficiat de niciun ajutor in aceasta perioada. Totodata, Virgil Popescu a emis un ordin prin care a cerut tuturor companiilor sa aprobe pana pe 15 iunie planurile de investitii pe 5 ani, investitii in concordanta cu Green Deal. „Majoritatea companiilor le-au aprobat deja. Vorbim de investitii de circa 12 miliarde de euro”, a mai scris Popescu pe pagina sa de Facebook.