Pentru că tot mai puține companii vor să majoreze prețurile, Institute for Economic Research din Munchen (IFO)se așteaptă că inflația să scadă. Indicele așteptărilor privind prețurile precizat de organizația cu sediul la Munchen a scăzut în martie pentru a șasea lună consecutiv, ajungând la 27,2. În aprilie 2022, valoarea sa era încă mult peste 60.
“Companiile au transferat deja o mare parte din costurile lor crescute către clienți, dar în același timp cererea a scăzut”, a explicat Timo Wollmershaeuser, șeful departamentului de previziuni economice al Ifo. “Prin urmare, este probabil că inflația să scadă lent în următoarele luni”.
Cu toate acestea, cifra actuală arată că un număr semnificativ mai mare de companii încă doresc mai degrabă să crească prețurile decât să le scadă. Indicele este calculat prin scăderea din procentul de companii care plănuiesc creșteri de prețuri în următoarele trei luni a proporției de firme care doresc să reducă prețurile.
Cele mai multe creșteri de prețuri sunt planificate în comerțul cu amănuntul, cu un nivel al indicelui de 49. Furnizorii de servicii se confruntă cu mai multe creșteri de prețuri decât în urmă cu o lună: Indicele din acest sector a crescut cu trei puncte, ajungând la 34,7 puncte. În industrie și construcții, pe de altă parte, s-a înregistrat o tendință clară de scădere. Și aici, Institutul Ifo a determinat valori semnificativ sub medie, cu 17,6 și respectiv 7,2 puncte.
Cele mai importante institute de cercetare economică și-au majorat prognoza privind creșterea producției economice în anul în curs la 0,3%. În toamnă, acestea se așteptau la o scădere de 0,4%. “Este probabil ca reculul economic din semestrul de iarnă 2022/2023 să fi fost mai ușor decât se preconiza în toamna trecută. Factorul decisiv este o diminuare mai mică a puterii de cumpărare ca urmare a scăderii semnificative a prețurilor la energie”, a mai spus șeful departamentului de prognoză economică al Ifo.
Cu toate acestea, potrivit prognozei, rata inflației va scădea doar încet, așteptându-se o scădere de la 6,9% anul trecut la 6,0% în acest an. Măsurile guvernamentale de ajutorare și previzibilele creșteri salariale ridicate întăresc cererea internă și mențîn inflația prețurilor interne la un nivel ridicat. Abia în anul următor, presiunea inflaționistă se va diminua, iar rata inflației va scădea simțitor până la 2,4 la sută, potrivit prognozei. Pe de altă parte, produsul intern brut este posibil să crească din nou mai puternic, cu un plus de 1,5 %.
Numărul de persoane angajate ar urma să crească în continuare, de la 45,6 milioane în 2022 la 45,9 milioane în 2023 și 46,0 milioane în 2024, conform așteptărilor de pe piața muncii. Numărul de șomeri va crește temporar de la 2,42 la 2,48 milioane în acest an, deoarece refugiații ucraineni nu se vor impune imediat pe piața muncii. În anul următor, se așteaptă că șomajul să scadă din nou la 2,41 milioane de persoane. În acest an, statul își va reduce doar ușor gradul de îndatorare netă, până la 2,2% în raport cu produsul intern brut nominal, deoarece politica fiscală va rămâne inițial expansionistă. Abia în anul următor, “cursul se va înăspri mai semnificativ, iar deficitul va scădea la 0,9%”.
02.10.2020
Ultimul număr: Septembrie 2024
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit