Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Revista Bulletin des Transports et de la Logistics a informat că Bruxelles-ul a decis să deschidă o procedură de încălcare a dreptului comunitar împotriva Franței în ceea ce privește legislația care interzice perioadele de odihnă zilnice și săptămânale în interiorul vehiculelor utilitare ușoare și reglementările care sancționează încălcările acestei obligații.

Prin adoptarea celebrei legi de guvernare a mobilității la sfârșitul anului 2019, parlamentul francez și-a propus în special să limiteze concurența neloială cauzată de multitudinea de vehicule comerciale ușoare străine care merg pe rețeaua rutieră franceză în căutare de mărfuri, fără a bănui că ambițiile sale ar putea fi incompatibile cu dreptul european.

Povestea datează din aprilie 2018, când doi parlamentari francezi – Damien Pichereau și Elisabeth Borne – au demarat misiunea „Vul” (Vehicules Utilitaires Legers) și și-au propus să pună capăt posibilității ca șoferii de furgonete să doarmă în cușetele amenajate deasupra cabinelor de condus, uneori nedotate cu aer condiționat sau sistem de încălzire care să ofere șoferilor condiții de confort în timpul zilelor foarte călduroase de vară sa a celor friguroase de iarnă, vehiculele fiind parcate în spații necorespunzătoare (zone industriale, diverse zone de parcare neamenajate sau slab dezvoltate). Un disconfort amplificat în cazul (foarte frecvent) al echipajului dublu.

Legea adoptată de Parlamentul Francez, spune presa din Hexagon, este o urmare firească a deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene din 20 decembrie 2017 privind condițiile de odihnă ale șoferilor de vehicule grele, care ar fi trebuit aplicată și în cazul autovehiculelor cu masa maximă autorizată de 3,4 t.

Acest lucru s-a făcut prin legea Lom și articolul L. 3313-4 din codul transporturilor. Acest articol obligă transportatorul care folosește un vehicul utilitar ușor (Vul) pentru „o operațiune de transport rutier suficient de îndepărtată de centrul operațional al societății pentru ca șoferul să nu se poată întoarce acolo la sfârșitul zilei de lucru” să-i asigure acestuia din urmă „cazare, în afara vehiculului, compatibil cu demnitatea umană și cu condițiile de igienă respectuoase cu sănătatea”. De asemenea, reglementarea prevede ca șoferul să dovedească „prin orice mijloace” că perioadele de repaus zilnic sau săptămânal au fost luate cu respectarea acestor prevederi.

Totuși, potrivit Comisiei Europene, „regulamentele franceze restricționează în mod nejustificat și disproporționat libertatea de a presta servicii de transport rutier în Franța și contravin obiectivelor pieței interne”. Comisia impune aplicarea Regulamentului (CE) nr. 1072/2009 „de stabilire a unor reguli comune de acces pe piață pentru transportul rutier internațional de mărfuri” care, printre altele, reglementează condițiile de efectuare a curselor de cabotaj. Textul de lege european nu menționează în niciun caz aspectul social al deschiderii pieței, decât pentru a obliga transportatorii să respecte timpii de conducere/odihnă.

Prin urmare, Franța este forțată „să se conformeze regulilor europene în ceea ce privește reglarea pieței interne a UE”. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat (o cerere oficială de respectare a dreptului Uniunii, urmată apoi de o acțiune la Curtea de Justiție Europeană).

Mai multe firme de transport din România au fost deja amendate pentru că șoferii au făcut pauza de odihnă în furgonete, decizia Comisiei Europene putând fi folosită de cei ale cazuri sunt încă în judecată să câștige disputa cu statul francez.