Producția de baterii pentru automobilele electrice necesită un lanț de aprovizionare complex și interconectat la nivel mondial. Într-un studiu recent, cercetătorii de la Fraunhofer FFB și Universitatea din Münster au analizat structurile de proprietate și dependențele geopolitice de-a lungul acestui lanț de aprovizionare. China controlează aproape întregul lanț valoric al bateriilor litiu-ion – de la extragerea materiilor prime până la producția bateriilor. Republica Populară controlează nu numai instalațiile de producție interne, ci și pe cele din străinătate – pentru toate materiile prime și procesele din aval. Nicio altă regiune la nivel mondial nu deține un control comparabil de-a lungul întregului lanț de aprovizionare cu baterii.
Litiul, cobaltul, nichelul și manganul sunt de neînlocuit pentru producția de celule de baterie. Pachetele mari de baterii, precum cele instalate într-un „Tesla Model S Plaid”, conțin aproximativ 122 kg de așa-numitele materii prime minerale. Din punct de vedere geografic, doar câteva țări dispun de resursele care sunt necesare în cantități mari pentru extinderea electromobilității. Acestea includ China, Australia și Republica Democrată Congo. „Materiile prime minerale se află chiar la începutul lanțului de aprovizionare pentru producția de celule de baterii, iar Europa depinde aproape 100% de importuri”, spune profesorul Simon Lux, directorul Fraunhofer FFB.
Dominația globală a Chinei în lanțul de aprovizionare cu baterii
Studiul realizat de cercetătorii din Münster prezintă structura de proprietate din spatele minelor, rafinăriilor și instalațiilor de producție de-a lungul întregului lanț de aprovizionare cu baterii. Țara domină aproape întregul lanț valoric al bateriilor litiu-ion – de la extracția materiei prime la producția de baterii – și controlează atât capacitățile de producție naționale, cât și pe cele internaționale. Singura excepție este manganul. Faptul că China produce majoritatea materialelor active din fosfat de fier și litiu, cu o cotă de peste 98%, înseamnă că Europa este direct dependentă de această chimie mai rentabilă pentru baterii.
Asigurarea materiilor prime în Europa și SUA: între recuperare și dependență
La fel ca China, Europa și SUA își intensifică, de asemenea, eforturile de a obține un control mai mare asupra lanțului de aprovizionare cu baterii litiu-ion prin achiziționarea de mine și rafinării. În timp ce SUA ocupă locul al doilea la nivel mondial în ceea ce privește cotele de proprietate în mineritul litiului, iar cotele Europei sunt relativ mici, situația este opusă în ceea ce privește nichelul și cobaltul. Australia, Indonezia și Republica Democrată Congo – regiuni-cheie pentru mineritul litiului, nichelului și cobaltului – sunt deosebit de afectate de preluările de întreprinderi. De exemplu, 74% din litiul mondial provine din Australia și Chile, dar cele mai mari cote de producție sunt deținute de companiile chineze (29%) și americane (26%). Europa, între timp, nu deține cote semnificative de litiu în străinătate.
Opțiuni pentru reducerea dependenței de China
Restricțiile la export în cazul unor dispute geopolitice ar avea consecințe profunde asupra stabilității lanțului global de aprovizionare cu baterii. Potrivit autorilor, pârghiile posibile pentru un lanț de aprovizionare cu baterii sigur și suveran în Europa ar putea fi investițiile în extinderea capacităților proprii de rafinare, promovarea parteneriatelor strategice pentru materii prime și consolidarea economiei circulare locale.
Lucrarea comună a cercetătorilor de la Fraunhofer FFB și Universitatea din Münster se bazează pe o analiză cuprinzătoare a datelor. În acest scop, structurile de proprietate de-a lungul lanțului global de aprovizionare cu baterii litiu-ion au fost analizate și comparate cu distribuția geografică a cotelor de producție. Studiul urmărește să ofere o imagine holistică a structurilor actuale de putere din industrie.
CTP, cel mai mare proprietar și dezvoltator de spații logistice și industriale în funcție de suprafața închiriabilă brută (GLA) listat la bursă din Europa, a finalizat recent construcția spațiului de producție și logistică din vestul României, numit CTPark Arad West.
Noul parc industrial este situat în Arad, un important centru industrial și nod de transport, aproape de granița cu Ungaria și Serbia. Prima fază a proiectului cuprinde circa 44.000 de metri pătrați și este deja preînchiriată în proporție de peste 40%. Planul este preconizat să fie finalizat în primul trimestru al anului 2024.
CTPark Arad West este ideal de bine poziționat pentru accesul la rețelele de transport, aflându-se la doar 1 kilometru de șoseaua de centură, la 3 kilometri de centrul orașului Arad și la 7 kilometri de Aeroportul Internațional Arad. Parcul are acces direct la autostrada A1 și la viitoarea autostradă București-Timișoara-Arad-Nădlac, care este parte din coridorul de transport pan-european, ce conectează Europa de Vest cu Europa de Sud-Est.
Clădirea are o înălțime de 12 metri și este proiectată să ofere spații eficiente și de înaltă calitate pentru depozitare de produse și materii prime. De asemenea, este echipată cu caracteristici ecologice pentru a asigura o eficiență energetică și economică pentru clienți, inclusiv izolație excelentă eficientă energetic și sisteme de control al iluminatului cu LED, spații verzi și zone de relaxare, precum și un sistem fotovoltaic propriu cu panouri solare, urmând să fie instalate pe acoperiș.
În viitor, parcul industrial este planificat să găzduiască aproximativ 100.000 de metri pătrați de spații în mai multe clădiri, potrivite atât pentru companii medii, cât și pentru companii mari. CTPark Arad West este recunoscut ca Parc Industrial, ceea ce îl plasează pe harta oficială a parcurilor industriale strategice din România, oferind o serie de beneficii pentru rezidenții săi.
CTPark Arad West este dezvoltat pentru a obține o certificare de sustenabilitate BREEAM Excellent. Ca și celelalte parcuri CTPark, CTPark Arad West își propune să îmbunătățească starea de bine la locul de muncă prin furnizarea de spații exterioare de calitate pentru clienți, angajați și familiile acestora, dar în general și pentru comunitate.
În România, CTP deține un portofoliu de aproximativ 2,5 milioane de metri pătrați de depozite de clasa A în mai multe orașe din țară, precum Arad, Brașov, București, Oradea, Sibiu și Timișoara.
„CTPark Arad West este soluția ideală atât pentru cerințele de producție, cât și pentru cele de depozitare, permițând companiilor să se dezvolte într-o singură locație și cu acces ușor la multiple conexiuni de transport. CTPark Arad West încorporează cele mai recente standarde atât pentru spațiile industriale, cât și pentru depozitare, iar calitatea spațiului și locația sa excelentă se reflectă în interesul considerabil pe care l-am avut pentru acest proiect, cu peste 40% din spații preînchiriate deja. Această opțiune CTP din Arad va oferi un parc industrial de calitate excepțională, un mediu de afaceri dinamic și facilități care vor acționa ca un magnet pentru forța de muncă.”,
a declarat Ana Dumitrache, managing director CTP România.
02.10.2020
Ultimul număr: Iunie 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit