Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

CTP, cel mai mare proprietar și dezvoltator de spații logistice și industriale în funcție de suprafața închiriabilă brută (GLA) listat la bursă din Europa, a finalizat recent construcția spațiului de producție și logistică din vestul României, numit CTPark Arad West.

Noul parc industrial este situat în Arad, un important centru industrial și nod de transport, aproape de granița cu Ungaria și Serbia. Prima fază a proiectului cuprinde circa 44.000 de metri pătrați și este deja preînchiriată în proporție de peste 40%. Planul este preconizat să fie finalizat în primul trimestru al anului 2024.

CTPark Arad West este ideal de bine poziționat pentru accesul la rețelele de transport, aflându-se la doar 1 kilometru de șoseaua de centură, la 3 kilometri de centrul orașului Arad și la 7 kilometri de Aeroportul Internațional Arad. Parcul are acces direct la autostrada A1 și la viitoarea autostradă București-Timișoara-Arad-Nădlac, care este parte din coridorul de transport pan-european, ce conectează Europa de Vest cu Europa de Sud-Est.

Clădirea are o înălțime de 12 metri și este proiectată să ofere spații eficiente și de înaltă calitate pentru depozitare de produse și materii prime. De asemenea, este echipată cu caracteristici ecologice pentru a asigura o eficiență energetică și economică pentru clienți, inclusiv izolație excelentă eficientă energetic și sisteme de control al iluminatului cu LED, spații verzi și zone de relaxare, precum și un sistem fotovoltaic propriu cu panouri solare, urmând să fie instalate pe acoperiș.

În viitor, parcul industrial este planificat să găzduiască aproximativ 100.000 de metri pătrați de spații în mai multe clădiri, potrivite atât pentru companii medii, cât și pentru companii mari. CTPark Arad West este recunoscut ca Parc Industrial, ceea ce îl plasează pe harta oficială a parcurilor industriale strategice din România, oferind o serie de beneficii pentru rezidenții săi.

CTPark Arad West este dezvoltat pentru a obține o certificare de sustenabilitate BREEAM Excellent. Ca și celelalte parcuri CTPark, CTPark Arad West își propune să îmbunătățească starea de bine la locul de muncă prin furnizarea de spații exterioare de calitate pentru clienți, angajați și familiile acestora, dar în general și pentru comunitate.

În România, CTP deține un portofoliu de aproximativ 2,5 milioane de metri pătrați de depozite de clasa A în mai multe orașe din țară, precum Arad, Brașov, București, Oradea, Sibiu și Timișoara.

„CTPark Arad West este soluția ideală atât pentru cerințele de producție, cât și pentru cele de depozitare, permițând companiilor să se dezvolte într-o singură locație și cu acces ușor la multiple conexiuni de transport. CTPark Arad West încorporează cele mai recente standarde atât pentru spațiile industriale, cât și pentru depozitare, iar calitatea spațiului și locația sa excelentă se reflectă în interesul considerabil pe care l-am avut pentru acest proiect, cu peste 40% din spații preînchiriate deja. Această opțiune CTP din Arad va oferi un parc industrial de calitate excepțională, un mediu de afaceri dinamic și facilități care vor acționa ca un magnet pentru forța de muncă.”,

a declarat Ana Dumitrache, managing director CTP România.

În al doilea trimestru al anului (T2) 2023, balanța comercială a Uniunii Europene (UE) a revenit la un excedent de 1 miliard de euro, după șase trimestre consecutive în care a înregistrat deficit, potrivit datelor publicate luni de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). 

Datele comerciale recente relevă că îmbunătățirea s-a datorat în principal scăderii prețurilor la energie. Exporturile au înregistrat o scădere de 2%, în timp ce importurile au scăzut cu 3,5%, generând un mic excedent comercial de 1 miliard de euro.

Comparativ cu deficitul de 155 de miliarde de euro înregistrat în al treilea trimestru din 2022, cel mai mare nivel din 2019, această revenire pe excedent reprezintă o îmbunătățire semnificativă. Importurile din afara UE au scăzut în al doilea trimestru din 2023, cu un declin de 15,6% la energie și 10,9% la materiile prime, față de primul trimestru al acestui an. În privința exporturilor, toate sectoarele au consemnat scăderi cu excepția mașinilor și vehiculelor (+2,5%). Cele mai mari scăderi au fost exporturile la energie care au scăzut cu 22,5% și cele la materiile prime cu 9,3%.

În al doilea trimestru al anului 2023, UE a avut un excedent comercial semnificativ pentru alimente, băuturi și tutun, de 15,6 miliarde de euro, precum și pentru produse chimice, de 48,5 miliarde de euro. În sectorul mașinilor și vehiculelor, balanța comercială a crescut pentru al treilea trimestru consecutiv, atingând 52,4 miliarde de euro. Cu toate acestea, valoarea nu s-a apropiat încă de nivelul maxim înregistrat în primul trimestru din 2019 (60,7 miliarde de euro).

În ceea ce privește energia, balanța comercială s-a îmbunătățit, trecând de la un deficit de -115,3 miliarde de euro în primul trimestru al anului la -100 miliarde de euro în al doilea trimestru, reflectând o evoluție pozitivă în acest sector.