Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Așa cum v-am informat deja, pe 28 octombrie Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că taxa de autostradă din Germania nu a fost calculată conform cerințelor Directivei Eurovinietei, care spun că în această taxă pentru vehicule grele pot fi incluse doar costurile de infrastructură, pe când guvernul federal german le-a inclus și pe cele cu poliția rutieră, care reprezintă între 3,8% și 6% din valoarea plătită. Dar reclamațiile pot fi făcute și pentru sume mai mari de atât, calculul exact fiind încă în curs de definitivare.

Deci firmele de transport care au folosit autostrăzile germane supuse Lkw-Maut au plătit în ultimii ani mai mult, în total fiind vorba de câteva sute de milioane de euro în plus față de valoarea normală, așa cum subliniază FNTR (Federația Națională a Transporturilor Rutiere din Franța), care mai arată că firmele pot cere deja de la guvernul federal german rambursarea banilor plățiți în plus.

Termenul de prescriere a cererilor de rambursare este de trei ani, deci plățile de dinainte de 2017 nu mai pot fi reclamate decât dacă s-au făcut deja astfel de demersuri. Iar pentru plata care s-a făcut în 2017 termenul de prescripție expiră pe 31 decembrie 2020, deci FNTR îndeamnă firmele franceze la acțiune urgentă.

Asociația explică faptul că pentru a reclama sumele plătite în plus firmele pot alege dintre trei opțiuni: să contacteze direct autoritățile germane și să le ceară rambursarea sumelor plătite în plus (Bundesamt pour Güterverkehr, Postfach 190180, 50498 Köln), să apeleze la serviciile unui avocat sau ale unui cabinet de avocatură, la alegerea lor, pentru a depune reclamațiile în locul lor, sau să folosească o soluție consolidată elaborată de BGL în colaborare cu un cabinet de avocatură, Hausfeld Rechtsanwälte.

Informații detaliate despre această ultimă soluție și despre înregistrare sunt disponibile la www.mautzurueck.de în cehă, engleză, germană, italiană, maghiară, olandeză, română, slovacă și spaniolă. Fimele care se decid să aleagă această ultimă soluție trebuie să se înscrie înainte de 4 decembrie 2020 pentru a evita pierderea rambursării taxei plătite în plus în 2017.

In Germania, transportul combinat este amenintat de scutirea camioanelor GNL SI GNC de plata taxei Maut, avertizeaza reprezentantii transportului feroviar de marfa. Astfel, daca asociatiile federale din industria transporturilor si logisticii saluta scutirea propusa de Comitetul de transport, pana la sfarsitul lui 2023, reprezentantii transportului feroviar de marfa trag alarma ca aceasta este o decizie gresita.

"Odata cu promovarea camioanelor pe gaz, guvernul federal si coalitia SPD si CDU / CSU pun in pericol obiectivele climatice impuse tot de ei", explica Allianz pro Schiene, Asociatia Companiilor Germane de Transport (VDV), Reteaua Cailor Ferate Europene (NEE) si Asociatia proprietarilor de autoturisme din Germania (VPI). Ca urmare a „promovarii excesive a camioanelor pe gaz”, traficul ar fi mutat inapoi de pe calea ferata pe sosea, avertizeaza asociatiile. Asta inseamna ca exista chiar riscul cresterii emisiilor de CO2 in transportul de marfa. In acelasi timp, planurile CDU / CSU si SPD au incarcat bugetul transporturilor cu 780 de milioane de euro, in vreme ce pierderile fiscale in domeniul taxelor ar fi de 65 de milioane de euro.
 

Asociatiile din industria feroviara se tem ca astfel va fi slabita competitivitatea cailor ferate. Fata de camionul pe benzina, calea ferata nu se poate compara din punct de vedere al pretului. Transportul feroviar de marfa si asa se confrunta in prezent cu scaderi semnificative ale volumelor. In ceea ce priveste obiectivele climatice, asociatiile feroviare sustin ca transportul combinat economiseste peste trei milioane de tone de CO2 pe an.