Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Compania energetică elvețiană MET Group și-a păstrat performanța solidă în 2023 înregistrând al doilea cel mai profitabil an financiar din istoria sa corporativă. Acest succes evidențiază abilitatea grupului de a obține rezultate consistente într-un mediu de piață mai puțin volatil. MET Group își menține focalizarea pe strategia sa de expansiune și pe rolul său crucial ca partener de încredere în industria energetică.

Până în 2023, MET Group și-a consolidat poziția ca lider în industria energetică, valorificând eficient modelul său de afaceri integrat. Cu toate că veniturile din 2023 au fost consolidate de 24,5 miliarde de euro, acestea au scăzut față de anul precedent, când s-a înregistrat 41,5 miliarde de euro în 2022, din cauza mediului de prețuri mai scăzute.

MET Group a reușit să-și consolideze și să-și extindă accesul la facilități financiare prin lansarea unei noi baze de împrumut de 1,33 miliarde de euro, însoțită de semnarea mai multor acorduri bilaterale. Compania consideră că angajamentul partenerilor săi financiari reflectă încrederea în modelul său de afaceri integrat de vânzări și tranzacționare, în extinderea pozițiilor sale de active și în capacitatea sa de gestionare a riscurilor.

În cadrul strategiei sale de creștere și a susținerii tranziției energetice, MET Group a pus în funcțiune trei noi parcuri solare în Spania și Ungaria, sporindu-și capacitatea totală de producție la 391 MW. În plus, compania și-a extins portofoliul de energie regenerabilă, intrând pe piețele din Elveția, Germania și Polonia.

În segmentul său de vânzări și comerț, MET Group a continuat să-și extindă operațiunile, inclusiv prin intrarea pe piața franceză. De asemenea, compania și-a întărit prezența în domeniul GNL, devenind cea mai diversificată structură de import de GNL din Europa din punct de vedere geografic. MET are capacități pe termen lung în Germania, Spania și Croația, importând în 8 țări diferite, inclusiv în regiuni, precum Marea Mediterană (Grecia, Italia, Croația, Spania), Europa de Nord-Vest (Regatul Unit, Belgia, Germania) și regiunea nordică (Finlanda). În ultimii doi ani, MET a livrat aproximativ 2 mtpa (30-40 de încărcături pe an), consolidându-și poziția în industria energetică europeană.

În 2023, MET Group a deschis biroul său din Singapore, marcând un pas important în extinderea sa globală. MET Asia, o filială majoritar deținută de MET Group în proporție de 90%, alături de Keppel cu 10%, va focaliza pe dezvoltarea portofoliului de GNL al grupului, simultan cu implementarea activă a strategiilor de active locale. Această expansiune a determinat creșterea numărului de angajați ai MET Group la aproape 1.000 în 15 țări, reflectând diversitatea și angajamentul global al companiei.

„În prezent, MET Group are o capacitate de producție de peste 1.000 de tone: În 2022, MET și-a demonstrat capacitatea de a naviga cu succes pe cele mai turbulente piețe energetice văzute în ultimele decenii. În 2023, Grupul a continuat să demonstreze forța și profitabilitatea inerentă a modelului său de afaceri integrat pe piețe mai puțin volatile. Privind în viitor, vom continua să ne bazăm pe echipa noastră extrem de motivată, excepțională și cu adevărat internațională, pentru a prospera pe parcursul tranziției energetice.”,

a declarat Benjamin Lakatos, președintele și directorul general al MET Group.

MET Group, un furnizor de energie electrică, gaze naturale și servicii energetice din Elveția, deja prezentă pe piața românească prin MET România Energy, a intrat recent pe piața poloneză de energie regenerabilă și intenționează să se extindă și în România.

Compania a preluat recent un proiect de dezvoltare pentru panouri de fotovoltaice în vestul Poloniei, cu o capacitate de producție preconizată de 60 MW. Construcția ar trebui să înceapă în 2023. Aceasta este prima investiție a MET în sectorul energiei regenerabile din Polonia.

MET Group a înaintat puternic pe piața energiilor regenerabile în ultimii ani, preluând o serie de parcuri eoliene și solare în Italia, Spania, Bulgaria și Ungaria.

Potrivit directorului general al MET Group pentru regenerabile, Christian Hürlimann, grupul vizează noi investiții și îmbunătățiri pentru energia regenerabilă în România, Croația și Germania.

Înființată în 2007 de Benjamin Lakatos, fost director al companiei naționale de petrol din Ungaria și MOL. În prezent, MET este deținută de MET Austria Energy Trade Gmbh (care deține o participație de 99,99996%) și MET Holding AG (care deține 0,00004% din titlurile MET România).

MET are filiale în 13 țări, cu activități pe 27 de piețe naționale de gaze naturale și 22 de hub-uri energetice internaționale. Veniturile grupului pentru 2021 au fost de 18,1 miliarde de euro, în creștere față de 2020, când au înregistrat 11,2 miliarde de euro.