Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

În momentul de față, Sameday operează 80.000 mp de spații de micro-depozitare la nivel național, cu suprafețe situate între 1.000 și 1.500 mp, ca parte a strategiei de eficientizare a livrărilor finale. Cea mai extinsă rețea se află în București, cu șase astfel de spații logistice, la care se vor mai adăuga alte două, pentru un total de 8 micro-depozite la finalul lui 2021, a declarat Lucian Baltaru, CEO Sameday, în cadrul videoconferinței Tranzit – „Eforturi pentru o distribuție verde“, organizată în data de 10 martie și transmisă Live pe paginile de Social Media ale revistei.

Micro-depozitarea face parte din viziunea pe termen lung a companiei de curierat, a explicat Lucian Baltaru. De aceea, în ceea ce privește livrările finale Sameday aplică un standard foarte precis: fiecare micro-depozit are o suprafață între 1.000 și 1.500 mp, este operat de un număr aproximativ de 50 de curieri și suportă un anumit volum de colete. În momentul în care aceste cifre sunt depășite se deschide un alt micro-depozit.

Operăm acest model pentru că este mult mai eficient. Ne uităm, pe de-o parte, să oferim valoare maximă pentru fereastra de livrare a fiecărui curier, dar și distanțele parcurse de acesta. De aceea există câte un astfel de spațiu în mijlocul zonei de livrare, de unde operăm curierii, maximizăm fereastra de livrare, creștem productivitatea și scurtăm distanța parcursă“, a explicat CEO-ul Sameday în cadrul evenimentului „Eforturi pentru o distribuție verde“, organizat în data de 10 martie și transmis Live pe paginile de LinkedIN, Facebook și Youtube ale revistei Tranzit.

Rețeaua din București se va extinde în 2021

În prezent, rețeaua Sameday de micro-spații logistice dedicate livrărilor finale însumează 80.000 de mp, în București numărul total urmând să ajungă anul acesta la opt astfel de spații, potrivit afirmațiilor lui Lucian Baltaru. Așa cum a mai explicat oficialul companiei de curierat, pentru că aceste zone de depozitare se află în orașe, investiția se situează între 10.000 de euro și poate ajunge până aproape de 100.000 de euro, fiind dată și de alți factori în afara locației. De cele mai multe ori sunt convertite spații deja construite, pe care compania le închiriază și le modifică potrivit modelului său de business.

Vorbim de monitorizare video, porți de acces, platformă betonată în jurul depozitului, conveioare, toate fac parte dintr-o investiție mai mare sau mai mică, în funcție de facilitățile pe care le au aceste spații închiriate de noi“, a mai completat CEO-ul Sameday.

De la 1 martie, companiile de curierat sau cele care fac livrări în orașe pot depune cereri la Ministerul Federal al Mediului pentru a primi finanțări pentru micro-depozite și biciclete electrice folosite pentru transportul distribuție. Acestea sunt destinate să ajute companiile să treacă către o logistică durabilă și ecologică, să ușureze traficul în interiorul orașului, să îmbunătățească calitatea aerului și să reducă emisiile de CO2.

Potrivit ministerului, programele de finanțare sunt destinate companiilor de logistică, magazinelor de hardware sau de mobilă și celor care oferă servicii de livrare. La program pot participa atât companii private, precum și companiile cu participare municipală.

Procesul de solicitare a finanțării cuprinde două etape: în prima etapă (1 martie 2021 – 31 mai 2023) trebuie prezentate schițe semnificative ale proiectului. Apoi urmează un proces de selecție bazat pe anumite criterii.

Sunt finanțate investițiile în construcția, utilizarea și securizarea micro-depozitelor, cum ar fi achiziționarea de containere, renovarea infrastructurii existente sau achiziționarea unei tehnologii speciale de siguranță, precum și măsuri pentru protejarea siguranței în muncă și a reglementărilor de construcție.

Suma finanțată este de până la 40% din cheltuielile eligibile. Oficiul Federal pentru Economie și Controlul Exporturilor (BAFA) va accepta cererile de finanțare trimise până la 29 februarie 2024.

BMU finanțează, de asemenea, achiziționarea de biciclete e-cargo și remorci de marfă cu suport electric de acționare (remorci pentru biciclete e-cargo) pentru transportul de mărfuri din industrie, comerț, servicii și în sectorul municipal. 25% din costurile pentru achiziție sunt eligibile pentru finanțare, dar nu mai mult de 2.500 de euro pe bicicletă e-cargo sau remorcă pentru bicicletă cargo cu acționare electrică.