Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

România poate fi printre primele ţări europene care implementează o soluţie privind creşterea preţurilor materialelor de construcţii, determinată de majorarea costurilor la nivel internaţional. Ministrul dezvoltării, Cseke Attila, a anunţat că a propus Guvernului, în primă lectură, un proiect de ordonanţă de urgenţă (OUG) care să permită executanţilor construcţiilor cu finanţare publică să solicite primăriilor încheierea unui act adiţional la contract, pe baza căruia facturile să poată include preţuri care iau în calcul statisticile oficiale ale Institutului Naţional de Statistică (în locul preţului materialelor de construcţii stabilite în contractul iniţial). Practic, dacă vor apărea costuri suplimentare în cazul proiectelor cu finanţare naţională, autorităţile locale ar putea depune cereri la Ministerul Dezvoltării pentru acoperirea acestora.

„Proiectul de OUG propune o soluţie privind modificarea preţurilor materialelor de construcţii în mod dinamic, inclusiv o eventuală mişcorare a acestora, baza fiind datele oficiale publicate periodic de INS”, a declarat Cseke Attila.

Actul normativ poate intra în vigoare după o eventuală decizie a Guvernului în acest sens şi la 30 de zile după publicarea sa în Monitorul Oficial.

Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a semnat 50 de contracte de finanţare noi, în valoare de peste 325 de milioane de lei, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, coordonat de MDLPA.

Dintre acestea, 12 proiecte au în vedere măsuri de regenerare urbană şi de realizare sau modernizare a infrastructurii educaţionale, în judeţele Ialomiţa, Mureş, Argeş, Dâmboviţa, Alba, Constanţa, Sălaj şi Bacău.

Alte 38 de proiecte au ca beneficiari întreprinderi mici şi mijlocii şi vizează creşterea competitivităţii firmelor, prin diversificarea activităţilor şi serviciilor sau achiziţia de aparatură şi echipamente performante.