Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Domeniul constructiilor se afla intr-un con de umbra care speram sa nu tina mai mult de un an de zile, a afirmat Cristian Erbasu, presedintele FPSC, in cadrul unei video-conferinte organizata de Pria Events. „La sfarsitul anului in curs si inceputul anului viitor, sectorul constructiilor va suferi din cauza crizei unor licitatii desfasurate si a unor demarari de proiecte din ultimul an, dar si din cauza situatiei instabile din zona politica, dublata de starea impusa de pandemie. Intregul context a atras o letargie in zona constructiilor. In sectorul privat, cifrele au scazut foarte mult, iar acum toate asteptarile vin din zona investitiilor guvernamentale sau a institutiilor locale. Constructorii sunt foarte atenti spre astfel de investitii, insa si acestea au intaziat in a fi demarate.“ Guvernul, pe de alta parte, afirma ca sprijina domeniul constructiilor prin investitii noi si prin continuarea programelor, finantarea fiind asigurata in permanenta. „In primele sase luni, in mijlocul celei mai mari crize de pana acum, guvernul a investit o suma record 16,1 miliarde de lei. De asemenea, presedintele a anuntat ca a negociat si ca va primi circa 80 de miliarde de euro fonduri europene pentru infrastructura“, a spus Horea Sarlea, subsecretar de stat la Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei (MLPDA). Acesta a punctat ca MLPDA gestioneaza Programul Operational Regional luat in considerare in cadrul Planului de Reconstructie, program care are in vedere alocarea imediata a unei finantari pe axele 2.1 si 2.2 dedicate mediului privat. „Este vorba de un miliard de euro sub forma de granturi nerambursabile pentru IMM: 550 de milioane de euro granturi pentru investitii, 350 de milioane granturi pentru repornirea companiilor afectate de pandemie (turism, HoReCa, transport, evenimente) si 100 de milioane de euro granturi pentru intreprinderile fara angajati.“

Guvernul Romaniei a aprobat, la solicitarea Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei (MLPDA), asigurarea finantarii necesare contractarii proiectelor depuse in cadrul POR 2014-2020, Axa prioritara 2 – Imbunatatirea competitivitatii IMM, pentru cererile de finantare a caror valoare nerambursabila totala depaseste valoarea alocarii financiare.
In acest sens, masurile vizeaza suplimentarea cu 130 de milioane de euro a alocarii financiare a apelului dedicat microintreprinderilor (cu valori ale proiectelor pana la 200.000 de euro), pentru finantarea tuturor proiectelor depuse, care indeplinesc criteriile de eligibilitate si evaluate, in vederea contractarii, suplimentarea cu 450 de milioane de euro, a alocarii financiare a apelului dedicat IMM-urilor (cu valori ale proiectelor intre 200.000 si 1.000.000 de euro) si asigurarea unei alocari financiare de 550 de milioane de euro pentru lansarea apelului de proiecte dedicat IMM, cu valori cuprinse intre 1.500.000 si 6.000.000 euro.
Astfel, pentru continuarea procesului de contractare a cererilor de finantare depuse in cadrul Axei prioritare 2 a POR 2014-2020, a caror valoare totala nerambursabila depaseste valoarea alocarii financiare, se vor aloca, de la bugetul de stat sau prin transferul de la alte programe operationale, minimum 580 de milioane de euro pentru anii 2020 si 2021. Suplimentarea ulterioara, corespunzatoare anilor 2022 si 2023, cu 550 de milioane de euro, va putea fi realizata incepand cu 2022, din care 300 de milioane de euro vor reveni IMM cu valori ale proiectelor intre 200.000 si 1.000.000 de euro, iar 250 de milioane de euro celor cu proiecte cu valori intre 2.000.000 si 6.000.000 de euro.