Tesla a anunțat cifrele record ale livrărilor din primul trimestru al anului 2022. Producătorul de vehicule electrice (EV) a livrat aproximativ 310.048 de unități, cu 68% mai multe decât în aceeași perioadă din 2021, potrivit unei analize Moneytransfers.com. Modelele 3 și Y au reprezentat 295.324 de livrări, iar modelele S și X au contribuit la restul.
„Performanța Tesla din T1 2022 este și mai impresionantă având în vedere condițiile de piață care au pus la încercare toate capacitățile de producție de autovehicule”, spune directorul general al TradingPlatforms, Jonathan Merry. „A avut probleme cu aprovizionarea și cu închiderea fabricii sale din Shanghai. Ne-am aștepta ca acestea să aibă un impact asupra cifrelor sale; dacă a avut, acesta este minim, ceea ce spune multe despre rezistența Tesla”.
Producția Tesla din primul trimestru a fost pe cale să îndeplinească proiecțiile pieței. Refinitiv, de exemplu, estimase că firma va produce 308.836 de vehicule electrice. Ceea ce a realizat compania a fost cu 3.400 de unități mai puțin. O altă prognoză realizată de FactSet sugerase că producția Tesla va ajunge la aproximativ 317.000 de unități.
Rezultatele nu au fost la fel de roz pentru unii dintre concurenții Tesla. Majoritatea a raportat scăderi semnificative în cifrele din primul trimestru din 2022. GM, de exemplu, a livrat doar 457 de vehicule electrice. Recent, producătorul auto a fost nevoit să recheme în service mii dintre vehiculele sale Bolt EV și EUV din cauza unor probleme legate de baterii. Această rechemare l-a determinat să își oprească producția de vehicule electrice, pe măsură ce a abordat problemele menționate.
Audi și Kia au raportat, de asemenea, scăderi ale vânzărilor de vehicule electrice în primul trimestru. În schimb, BMW a raportat creșteri marginale în vânzările sale iX și i4 în comparație cu cifrele lor din T1 2021. Hyundai a avut cea mai mare revenire de până acum. Constructorul sud-coreean a înregistrat o creștere de 241% a vânzărilor sale de vehicule electrice.
Alți jucători, printre care Ford, Stellantis și Volkswagen, nu își publicaseră rezultatele din T1 la momentul publicării raportului. Cu toate acestea, analiștii sunt optimiști că și aceștia vor înregistra rezultate pozitive.
Întreaga industrie a vehiculelor electrice se confruntă cu blocaje în lanțul de aprovizionare și cu o escaladare a costurilor de producție. Există o lipsă acută de componente vitale, cum ar fi semiconductorii. În plus, prețurile materiilor prime, de exemplu, aluminiul și nichelul, au crescut vertiginos de la incursiunea Rusiei în Ucraina.
Acest lucru a determinat Tesla să majoreze prețurile modelelor sale. Luna trecută, compania a majorat prețurile de vânzare cu amănuntul ale modelelor vândute în America și China. În timp ce a anunțat această măsură, directorul general Elon Musk a subliniat presiunea inflaționistă crescută asupra materiilor prime.
Tesla pare să se descurce mai bine decât alți producători auto cu pandemia și cu piedicile lanțului de aprovizionare. Iar uzina din Shanghai a fost esențială în acest sens. Pentru moment Tesla a fost nevoită să își oprească temporar producția în urma unui nou val de infecții cu COVID-19 în China. Orașul a impus blocaje care afectează activitatea, în conformitate cu politica țării „zero Covid”.
În ultima vreme, compania și-a extins aria de acoperire a pieței. A inaugurat o nouă fabrică în Brandenburg în luna martie și va deschide o nouă fabrică în Austin, Texas, pe 7 aprilie. Luna trecută a început să livreze vehiculele pe care le-a construit la unitatea sa din Gruenheide, în Germania. De asemenea, Tesla s-a mutat în noul său sediu din Austin în decembrie 2021. Cu toate acestea, încă mai are în funcțiune prima sa fabrică din Fremont, California. Elon Musk, a raportat că producția unității din Shanghai a eclipsat-o pe cea din California. Cele două sunt esențiale în planul de expansiune al firmei. Ele vor lucra împreună cu cele noi pentru a consolida dominația Tesla pe piață.
02.10.2020
Ultimul număr: Septembrie 2024
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit