Ad
Ad
Ad
Ad

Asociația poloneză de transport și logistică TLP și alte 12 organizații din sectorul combustibililor și din transportul rutier au participat la Congresul Internațional privind Combustibilii, găzduit de Organizația Poloneză a Industriei și Comerțului cu Petrol, și au semnat un apel către autoritățile Uniunii Europene, în care au solicitat: stabilirea unei strategii coerente a UE în domeniul transporturilor și energiei pentru a crește competitivitatea și a crea condiții de concurență echitabile pentru decarbonizare în țările din Europa Centrală și de Est (ECE), îndeplinirea obiectivelor Green Deal prin punerea în aplicare a unor măsuri de decarbonizare mai inteligente, ca parte a Industrial Green Deal, și garantarea securității combustibilului prin creșterea capacității infrastructurii de conducte, feroviare și portuare.

Apelul a subliniat importanța companiilor de transport din ECE în realizarea schimburilor de mărfuri pe piața UE și au subliniat că economia Comunității, competitivitatea ei și capacitatea de a atinge obiectivele climatice stabilite vor depinde în mare măsură de eficiența procesului de tranziție energetică a companiilor de transport din regiune. Or, actualul cadru de reglementare este o preocupare serioasă pentru sectoarele combustibililor și transporturilor. 

Cu această ocazie s-a mai atras atenția asupra faptului că nu trebuie confundate obiectivele cu instrumentele și că interzicerea vehiculelor cu motor cu ardere internă nu atinge obiectivele climatice, ci accentul ar trebui pus în continuare pe reduceri credibile și eficiente ale emisiilor de CO2 bazate pe principiul sursă-roată. Combustibilii regenerabili durabili sunt necesari urgent, împreună cu electrificarea, pentru a atinge emisii nete zero în transporturi. Mai mult decât atât, TLP este convinsă că dacă nu se permite utilizarea de tehnologii neutre din punct de vedere climatic, altele decât electrificarea, și soluții care permit decarbonizarea transportului rutier în mod alternativ, vor exista probleme economice grave pentru UE, inclusiv pierderea a sute de mii de locuri de muncă și o reducere gravă a nivelului de trai al cetățenilor.

Asociația a mai arătat că industria poloneză de transport rutier și-a asumat costuri anuale de zeci de miliarde de zloți în următorii 15 ani pentru atingerea obiectivelor climatice prin înlocuirea vehiculelor cu ardere internă cu cele electrice, iar transportatorii polonezi nu au atâția bani și sigur nu pot conta pe guvern, pe producătorii de vehicule, pe finanțatori și pe clienți pentru a finanța trecerea la utilitare electrice.

Apelul s-a referit și la alte aspecte, precum redistribuirea fondurilor din taxe de drum, întârzierile în dezvoltarea infrastructurii energetice pentru combustibili regenerabili durabili și sprijinul insuficient pentru producția și distribuția de energie durabilă prin politici fiscale inteligente.

Semnatarii au amintit că taxele de drum din Polonia au crescut semnificativ în ultimii ani, dar că veniturile suplimentare nu au fost reinvestite în industrie pentru a sprijini inovarea, decarbonizarea și digitalizarea, ci au fost folosite pentru a finanța alte sectoare, cum ar fi căile ferate.

În plus, strategia UE privind emisiile nete zero nu este aliniată la dezvoltarea efectivă a infrastructurii de energie verde, a pregătirii tehnice și a capacității de investiții, și oferă un sprijin nesustenabil pentru implementarea infrastructurii pentru vehicule electrice în comparație cu combustibilii din surse regenerabile durabile (HVO, bioGNL, bioGPL sau amestecuri de e-combustibili și biocombustibili), care pot juca un rol major pe termen mediu și lung, pe lângă electrificare.

În timpul dezbaterilor pe marginea pachetului Fit for 55, Polonia se alătură Germaniei și Italiei în încercarea de a schimba dispozițiile adoptate anterior, potrivit cărora, începând din 2035, pe teritoriul Uniunii Europene se va interzice înmatricularea autoturismelor și utilitarelor ușoare noi cu motoare cu combustie, iar vehiculele grele vor fi în aceeași situație, întrucât 90% dintre ele urmează să aibă emisii zero începând cu 2040.

Deocamdată nu se acceptă de facto decât vehicule electrice sau pe bază de hidrogen, ceea ce nu va permite dezvoltarea altor tehnologii și utilizarea de autoturisme cu motoare adaptate pentru a arde combustibili și gaze neutre din punct de vedere climatic, ceea ce produce consecințe socioeconomice grave, așa cum subliniază asociația poloneză de transport și logistică TLP.

Îngrijorările cu privire la efectele soluțiilor incluse în Fit for 55 sunt împărtășite și de mulți antreprenori, care știu că acesta le va aduce costuri suplimentare foarte mari. Și, dacă marile companii vor putea include astfel de inițiative în bugetele lor și vor putea lua măsuri pentru a transfera costurile către clienți, întreprinderile mici și mijlocii nu vor avea o capacitate financiară adecvată și vor fi amenințate cu expulzarea de pe piață.

În plus, soluțiile propuse vor înrăutăți competitivitatea companiilor din regiunile mai puțin dezvoltate ale Uniunii Europene în comparație cu cele din țările mai bogate din vest. În transportul rutier polonez mai există și problema limitării sprijinului guvernamental doar pentru transportul urban și transportul rutier individual. Or, dacă pe piața UE toți transportatorii au costuri similare cu forța de muncă, achiziționarea de combustibil și serviciile necesare, dacă statul polonez nu oferă sprijin similar cu cel primit de transportatorii germani sau francezi competitivitatea firmelor din această țară va scădea.

Și consumatorul european va fi afectat din punct de vedere al nivelului de trai, deoarece costurile de transport vor crește mult și comerțul cu bunuri va fi limitat, deci prețurile bunurilor și serviciilor vor fi mult mai mari. Potrivit lui Mariusz Derdziak, business development director în cadrul companiei poloneze Citronex Trans Energy Sp. z o.o., introducerea ETS va crește costul total al transportului cu 20%. Și acesta nu este sfârșitul creșterilor, deoarece materialul rulant cu emisii scăzute și cu emisii zero va fi el însuși mai scump, cu până la 100%, ceea ce va crește cu 30% costurile serviciilor de transport.

TLP sprijină pe deplin acțiunile guvernului polonez și ale aliaților săi pentru o luptă mai flexibilă împotriva schimbărilor climatice, permițând surse de energie neutre din punct de vedere climatic pentru autovehicule după 2035 și utilizarea tehnologiilor existente bazate pe motoare cu ardere internă și a infrastructurii tehnice existente pentru stocarea și distribuția combustibililor lichizi și gazoși.

Cât despre vehiculele electrice, ele vor funcționa perfect în transportul public, distribuția locală și transportul last mile și în transportul similar pe distanțe mai scurte. Iar transportul transregional și transfrontalier trebuie să poată utiliza alte vehicule cu surse de energie neutre din punct de vedere climatic, cum ar fi biogazul sau combustibilii sintetici proveniți din deșeuri. De asemenea, TLP face apel la alte organizații patronale și de antreprenori să sprijine activitățile noii coaliții a statelor membre ale UE privind abrogarea interdicției de a înmatricula vehicule cu motoare cu ardere internă. Astăzi, arată asociația poloneză, mulți antreprenori și multe organizații se tem să-și prezinte poziția cu privire la pachetul Fit for 55, deoarece această problemă stârnește emoții sociale foarte mari. Dar trebuie să se vorbească și despre îndoielile existente, nu atât cu privire la obiectivele climatice, ci mai degrabă la instrumentele care urmează să fie utilizate pentru a atinge aceste obiective.