Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Românii îngrijorați de noile scumpiri la energie caută soluții pentru a nu plăti facturi duble la curent de la 1 iulie. În acest context, interesul pentru centrale fotovoltaice a crescut de 2 ori în primele luni din an comparativ cu aceeași perioadă din 2024. Mai mulți proprietari de case, aproximativ 70%, vor să acopere consumul total de curent electric lunar pentru a obține autonomie energetică, conform datelor Kilowat, companiei de soluții de energie verde. Cei care nu au suficiente resurse financiare apelează la rate pentru a-și monta sisteme fotovoltaice prin credite bancare.

Odată cu eliminarea plafonării, prețul per kWh va fi între 1,4 și 1,6 lei în cazul celor mai mulți furnizori de energie, ceea ce duce la dublarea facturilor. Românii instalează, din fonduri proprii, panouri fotovoltaice de cel puțin 5-6 kW și până la 15 kW, investind între 20.000 și peste 50.000 lei în astfel de sisteme, pentru a putea reduce cu cel puțin 70% factura la energie.

Spre exemplu, un sistem de 5-6 kW fotovoltaic cu 5 kW stocare, la un preț de la 20.000 lei (4.000 euro), poate oferi autonomie totală unei gospodării cu un consum mediu de 300-500 kW/lună.

“Cum în ultimii ani energia s-a scumpit constant, românii vor să ia măsuri din timp, pentru că se tem de noi creșteri ale prețurilor la curent electric și se așteaptă la o viață mai scumpă în general. Cei cu facturi la energie între 500 lei și peste 1.200 lei pe lună sunt cei mai interesați de centrale fotovoltaice, pentru că de la 1 iulie vor plăti 1.000 lei, respectiv peste 2.400 lei pe factura la curent, sume care le vor afecta bugetul personal. Sunt persoane care locuiesc în case cu mulți consumatori, poate chiar și mașină electrică, și vor să aibă confort și să scape de grija facturilor la energie. Ei comandă din timp necesarul de panouri fotovoltaice, în multe cazuri și baterie de stocare, pentru a fi montate și puse în funcție până la final de iunie. Românii și-au făcut calculele și știu că vor plăti mai mult la energie nu doar pe termen scurt, ci mai ales pe termen lung, când va fi eliminată plafonarea prețurilor la gaze și când e posibil să aibă loc noi scumpiri. Iar cu o investiție de 5.000-10.000 euro în panouri fotovoltaice, pe care o pot recupera în cel mult 4-5 ani, românii pot fi liniștiți pe termen lung.”, a explicat Albert Soare, fondator Kilowat, companie instalatoare de sisteme fotovoltaice și alte soluții pentru energie verde, autorizată ANRE.

3 din 10 români cumpără panouri fotovoltaice în rate

Românii care investesc în centrale fotovoltaice sunt familiile cu venituri medii și peste medie, care locuiesc în case de cel puțin 80-100 mp și au un număr ridicat de consumatori de energie în gospodărie. De obicei, aceștia locuiesc în zonele urbane și periurbane, în special București – Ilfov, Cluj, Sibiu, Timișoara și Constanța, fiind orientați către soluții moderne de eficientizare a energiei în gospodărie.

7 din 10 proprietari de case solicită panouri solare, care să le acopere consumul lunar, alături de baterii de stocare. Mulți dintre aceștia dețin o mașină electrică sau plănuiesc să-și cumpere una pentru a-și asigura un confort maxim. În viitor, aceștia intenționează să-și instaleze pompe de căldură pentru a obține independență energetică totală.

“Sunt și români care nu dispun de întreaga sumă pentru achiziția centralelor fotovoltaice și apelează la credite bancare pentru a acoperi parțial sau integral investiția de 5.000-10.000 euro în sisteme fotovoltaice. Din datele noastre, 3 din 10 proprietari de case cumpără panouri solare în rate, noi punându-le la dispoziție și această facilitate. Cert este că interesul pentru sisteme fotovoltaice a explodat, indiferent de sursa de finanțare aleasă. Pentru mulți români, nu se pune problema de ‘dacă’, ci de ‘când’ să instaleze panouri fotovoltaice.

În plus, este și o perioadă bună pentru trecerea la energie verde deoarece în acest moment prețurile la panouri fotovoltaice sunt la un minim istoric, România având cele mai mici prețuri la nivel european la aceste sisteme. Acest lucru îi încurajează pe români să instaleze și baterii de stocare și să cumpere soluții care să fie adaptate la schimbările de consum din viața lor în viitor, cum ar fi mașini, trotinete sau scutere electrice și alte bunuri care le oferă un confort sporit. Cert este că românii gândesc pe termen lung.”, a completat Albert Soare, fondator Kilowat.

Panourile fotovoltaice au o durată de viață de peste 25 de ani, iar costul achiziției poate fi recuperat în câțiva ani.

În ultimii ani, Kilowat a instalat panouri solare pentru peste 3.000 de clienți persoane fizice și firme. Fondată de fondatorii companiei SanoVita, Kilowat este una dintre cele mai mari companii de soluții de energie regenerabilă din România. Cu o echipă de specialiști în consultanță și în instalarea sistemelor solare, compania oferă soluții complete de la vânzarea de sisteme fotovoltaice la instalarea panourilor solare și bateriilor de stocare energie și consultanță și mentenanță post-instalare ale sistemelor fotovoltaice. Compania are autorizație ANRE pentru proiectare și instalare pe medie tensiune, dar și autorizație de instalator pentru gama Huawei, Deye, Livoltek, Growatt, Sungrow etc. Totodată, colaborează cu furnizori autorizați de suporți metalici (K2 Germania, Aerocompact, Grup Simex).

Unul dintre cei mai mari distribuitori locali de băuturi premium, PPD Global va echipa centrul său logistic din București cu panouri fotovoltaice care vor avea o putere totală instalată de 405 kWp. Investiția anunțată va fi de 500.000 de euro, în timp ce investiția totală pentru ultimii cinci ani urcă la 6,2 milioane de euro.

Astfel, compania va contribui la protejarea mediului înconjurător prin reducerea emisiilor de CO2 cu 150 de tone pe an. Pe termen lung, PPD Global își întărește poziția de lider în domeniu și angajamentul față de mediu și dezvoltare durabilă. Unitatea va fi alimentată cu energie din surse regenerabile, iar surplusul va fi redirecționat în rețeaua națională, în regim de prosumator. Atât proiectarea, cât și execuția lucrărilor de instalare a panourilor fotovoltaice a fost realizată de compania Coral Construct.

În prezent, centrul logistic operat de PPD Global, amplasat în vestul Capitalei, în apropiere de autostrada A1 București – Pitești, este unul dintre cele mai moderne centre logistice din țară, având o suprafață de peste 7.400 mp. Începând cu 2019, PPD Global a investit peste 6,2 milioane de euro în această unitate cu scopul strategiei sale de a atinge excelența operațională prin integrarea celor mai inovatoare tehnologii, stabilind noi standarde în industrie.

„Suntem hotărâți să reducem impactul pe care activitățile noastre îl au asupra mediului, prin investiții în soluții inovatoare de economisire a energiei și în resurse regenerabile. Acesta este un proiect finanțat exclusiv din fonduri proprii și reprezintă un pas important în sprijinirea eforturilor globale pentru protejarea mediului înconjurător. În viitor, vom dota și sediul nostru din București cu panouri fotovoltaice.”,

a declarat Alexandru Frangopol, General Manager pentru România la PPD Global.