Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

O săptămână de întârziere a containerelor cu mărfuri esențiale în comerțul global în portul Ningbo ar putea avea un impact comercial în valoare de 4 miliarde de dolari, în care este inclus exportul de plăci de circuite integrate în valoare de 236 de milioane de dolari și produse fashion în valoare de 125 de milioane de dolari, potrivit unei analize a Russell Group, compania de modelare a riscurilor.

Analiza a luat în calcul o săptămână de comerț în portul Ningbo în perioada 1-8 ianuarie, interval de timp bazat pe impunerea restricțiilor cauzate de o creștere a cazurilor de Covid-19. Intrarea și ieșirea din port, împreună cu operațiunile de încărcare/descărcare containere, au fost restricționate din cauza noilor restricții impuse de autorităților din districtul Beilun, zona Ningbo, după un focar de infecții cu COVID 10 descoperit la Shenzhou International, o fabrică de îmbrăcăminte. „Orice întârzieri în Ningbo vin într-un moment nefavorabil pentru lanțurile globale de aprovizionare, care suferă de blocajele create de pandemie”, a comentat compania din Londra. În plus, mai spun specialiștii, Noul An Chinezesc se apropie cu pași repezi, iar asta presupune închideri de fabrici la începutul lunii februarie, motiv pentru care presiunea pe lanțul global de aprovizionare va fi și mai mare.

„Am descoperit cât de precare sunt lanțurile globale de aprovizionare acum. Un singur blocaj într-un port poate crea efect în lanț, care este resimțit de consumatori și corporații sub forma unor prețuri mai mari”, a menționat Suki Basi, directorul general al Russell Group. „Din păcate, situația se poate înrăutăți, odată cu Anul Nou Lunar Chinezesc, deoarece companiile nu își pot stoca mărfurile pentru lunile următoare, forțându-le fie să caute transporturi alternative, fie alte produse, iar toate acestea vor genera costuri mai mari pentru consumator”, a explicat Basi.

Ningbo-Zhoushan, cel de-al doilea cel mai aglomerat port de containere din China, continuă să funcționeze în ciuda noului val de infecții cu Covid-19 care afectează China cu mai puțin de o lună înaintea desfășurării Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, însă toate aceste eforturi afectează lanțul de aprovizionare.

Autoritățile au impus stare de lockdown în cele două districte ale Ningbo – Zhenhai și Beilun – însă portul continuă să funcționeze cu măsuri restrictive – toți angajații trebuie să se prezinte la muncă cu test negativ. Cel mai afectat este transportul rutier din port, serviciul fiind suspendat în Jinhua Yongkang, considerată zonă cu risc mediu spre ridicat din Beilun și zona din afara provinciei Zhejiang, unde se află Ningbo. Furnizorii de servicii de transport cu camioane solicită șoferilor certificatele, în conformitate cu politicile de prevenire a Covid-19. Potrivit Global Times, ziarul de stat chinez, manipularea zilnică medie a containerelor de la Ningbo a depășit 97.000 TEU între 1 și 3 ianuarie, în creștere cu 8,5% față de perioada similară a anului trecut.

Într-o notă de informare trimisă către clienți, Maersk Line a spus că operațiunile de încărcare și descărcare a containerelor rămân normale în cele trei terminale de lângă Beilun- Ningbo Beilun Container Terminal (NBCT), Ningbo Beilun Second (NBSCT) și Ningbo Beilun Third (NBTCT). Operațiunile de intrare și de ieșire a containerelor sunt permise numai prin cinci canale dedicate, inclusiv patru intersecții de mare viteză (Beilu, Chaiqiao, Guoju, Chuanshan) și un drum între terminalele NBCT și NBSCT. Operațiunile la depozitul Ningbo Bluedragon LongXing au fost complet suspendate până la noi ordine, în timp ce depozitul Ningbo Bluedragon LongFei funcționează în continuare normal.

Cu mai puțin de o lună înainte de începerea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, guvernul menține restricțiile privind politica zero-Covid-19 și se străduiește să țină sub control cel mai recent focar.