Ad
Ad
Ad

Tranzacția, evaluată la 14,3 miliarde de euro, se apropie de finalizare

Comisia Europeană a dat undă verde vânzării operatorului logistic DB Schenker către grupul danez DSV, marcând, astfel, un pas crucial în finalizarea uneia dintre cele mai importante tranzacții din sectorul logisticii din Europa, în valoare de 14,3 miliarde de euro.

Tranzacția a primit deja acceptul Consiliului de Supraveghere al Deutsche Bahn și al Ministerului Federal German al Transporturilor. Pentru încheierea definitivă a vânzării, mai este necesară aprobarea Departamentului de Justiție al SUA, care analizează aspectele legate de concurență pe piața americană.

Deși vânzarea aduce Deutsche Bahn un venit considerabil, aceasta înseamnă și renunțarea la una dintre cele mai profitabile divizii ale sale. În 2024, DB Schenker a generat o cifră de afaceri de 19,2 miliarde de euro și un EBIT ajustat de 1,1 miliarde de euro, în ciuda provocărilor economice globale. În contrast, grupul Deutsche Bahn, în ansamblul său, a raportat o pierdere netă de 1,8 miliarde de euro în același an.

DB Schenker a continuat să performeze solid în toate domeniile de activitate. În prima jumătate a anului 2024, compania a manipulat 54,1 milioane de expedieri în transportul terestru, cu 7,1% mai mult decât în perioada similară din 2023. Transportul aerian a atins 576.700 de tone exportate (+1%), iar cel maritim 896.100 de TEU (+1,5%).

Impactul tranzacției asupra pieței europene și globale

Prin această achiziție, DSV își consolidează poziția ca unul dintre cei mai mari operatori logistici la nivel mondial, adăugând o rețea globală solidă și volume semnificative de transport la portofoliul său. Integrarea DB Schenker va aduce beneficii semnificative în ceea ce privește capacitatea operațională, acoperirea geografică și sinergiile economice.

Totodată, autoritățile europene antitrust au analizat potențialele efecte asupra concurenței pe piețele relevante, concluzionând că tranzacția nu va conduce la o distorsionare semnificativă a concurenței în UE.

Finalizarea cu succes a tranzacției va depinde de decizia autorităților americane, însă toate semnalele indică faptul că vânzarea DB Schenker este aproape de a fi încheiată.

Raportul Upply referitor la piața germană de logistică maritimă nu ar fi complet dacă nu ar face referire și la rolul expeditorilor de mărfuri. DHL Global Forwarding, divizia specializată de expediere a mărfurilor a Grupului DHL Deutsche Post, se află pe locul al treilea al podiumului global în domeniu, având în 2022 un venit brut de 11,5 miliarde de euro, în creștere cu 61,3% față de 2021, și o marjă brută de 1,8 miliarde de euro, (+54,5%) din expedierea maritimă a mărfurilor. Iar volumele au crescut cu 4,8%, până la 3,3 milioane de UAT.

Prezența pe podium se datorează și achiziționării Hillebrand în 2021.

Al doilea jucător germani important în sectorul transportului de mărfuri, DB Schenker, nu și-a dezvăluit cifra de afaceri din această activitate, dar datorită volumelor procesate, de 1,9 milioane de UAT în 2022, se află în Top 5 la nivel mondial. Acționarul DB Schenker, Deutsche Bahn, și-a anunțat la sfârșitul lui 2022 intenția de a vinde compania și toate grupurile globale majore se arată interesate, astfel că întrebarea care se pune este dacă și de această dată se va activa patriotismul economic german și se vor găsi soluții pentru a păstra firma sub acționariat din țară. DSV este adesea prezentat ca fiind cel mai serios pretendent, dar și DHL a fost evocat și analiștii Upply remarcă faptul că aceste manevre au loc sub ochiul vigilent al lui Klaus-Michael Kuehne, acționar majoritar al Kuehne +Nagel, un om întotdeauna gata să apere steagul german, așa cum a arătat investind în Hapag Lloyd și, mai recent, în Lufthansa.

Chiar dacă sediul său se află în Elveția, Kuehne+Nagel, cel mai important expeditor de mărfuri din lume, aproape că este acasă în Germania.

În acest context, vânzarea DB Schenker reprezintă o provocare majoră în restructurarea pieței.