În al doilea trimestru al anului (T2) 2023, balanța comercială a Uniunii Europene (UE) a revenit la un excedent de 1 miliard de euro, după șase trimestre consecutive în care a înregistrat deficit, potrivit datelor publicate luni de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
Datele comerciale recente relevă că îmbunătățirea s-a datorat în principal scăderii prețurilor la energie. Exporturile au înregistrat o scădere de 2%, în timp ce importurile au scăzut cu 3,5%, generând un mic excedent comercial de 1 miliard de euro.
Comparativ cu deficitul de 155 de miliarde de euro înregistrat în al treilea trimestru din 2022, cel mai mare nivel din 2019, această revenire pe excedent reprezintă o îmbunătățire semnificativă. Importurile din afara UE au scăzut în al doilea trimestru din 2023, cu un declin de 15,6% la energie și 10,9% la materiile prime, față de primul trimestru al acestui an. În privința exporturilor, toate sectoarele au consemnat scăderi cu excepția mașinilor și vehiculelor (+2,5%). Cele mai mari scăderi au fost exporturile la energie care au scăzut cu 22,5% și cele la materiile prime cu 9,3%.
În al doilea trimestru al anului 2023, UE a avut un excedent comercial semnificativ pentru alimente, băuturi și tutun, de 15,6 miliarde de euro, precum și pentru produse chimice, de 48,5 miliarde de euro. În sectorul mașinilor și vehiculelor, balanța comercială a crescut pentru al treilea trimestru consecutiv, atingând 52,4 miliarde de euro. Cu toate acestea, valoarea nu s-a apropiat încă de nivelul maxim înregistrat în primul trimestru din 2019 (60,7 miliarde de euro).
În ceea ce privește energia, balanța comercială s-a îmbunătățit, trecând de la un deficit de -115,3 miliarde de euro în primul trimestru al anului la -100 miliarde de euro în al doilea trimestru, reflectând o evoluție pozitivă în acest sector.
Potrivit US Energy Information Administration (EIA), prețul spot al țițeiului Brent va crește treptat în lunile următoare, ca urmare a scăderii stocurilor globale de petrol, și va ajunge la 80 de dolari/baril în trimestrul al patrulea al anului (față de 75 în mai și iunie, când slăbirea economiei a limitat așteptările privind creșterea cererii globale de petrol) și la o medie de circa 84 de dolari/baril în întregul 2023, față de 101 în 2022.
Asta ar putea duce, așa cum se arată în recentul raportul realizat de Upply, Ti și IRU, la scumpirea motorinei la pompă în lunile următoare, mai ales că este așteptată o creștere a consumului de petrol, în special din partea țărilor asiatice care nu sunt membre OECD.
02.10.2020
Ultimul număr: Iunie 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit