Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Producătorii români de carne de porc şi pasăre sunt în pragul falimentului, din cauza creşterilor uriaşe de preţuri la gaze şi la energie electrică, arată Asociaţia Forţa Fermierilor într-un comunicat de presă.

„Românii sunt în pericol să nu mai găsească deloc în magazine carne de porc şi pasăre din producţia internă, din cauza creşterilor uriaşe de preţuri la gaze şi energie electrică! Producătorii sunt în pragul falimentului! Asociaţia Forţa Fermierilor trage un semnal de alarmă cu privire la impactul pe care creşterile imense de tarife, operate de distribuitorii de gaze naturale şi de energie electrică, le au asupra sectorului agroalimentar din România“, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, membrii Departamentului de Zootehnie din cadrul Asociaţiei Forţa Fermierilor sunt revoltaţi de notificările de majorări de tarife la gaze şi curent pe care încep să le primească. „În numeroase cazuri, costul cu gazele naturale şi electricitatea, pentru luna ianuarie 2022, se preconizează a fi de 6-7 ori mai mare decât în cazul lunii decembrie 2021, la un consum similar. În procesul de producţie, gazele naturale sunt esenţiale pentru unităţile din sectorul zootehnic, fiind necesară ventilarea spaţiului şi menţinerea unei temperaturi constante pentru purcei şi pui“, se precizează în comunicat.

Asociaţia Forţa Fermierilor apreciază că în prezent doar 25% din consumul de carne de porc proaspătă mai provine din producţia internă.

„Cu aceste majorări de preţ, în şase luni vom ajunge la 100% consum de carne de porc din afara ţării, am fi singurul stat din UE care nu îşi asigură nici măcar un kilogram de carne din producţia internă. În sectorul pasăre, situaţia este diferită, dar la fel de dramatică. Aici aveam singura zonă de producţie unde România îşi acoperea din producţia internă peste 90% din consum. În jumătate de an, această performanţă va fi istorie“, subliniază organizaţia patronală în comunicat.

Asociaţia Forţa Fermierilor atrage atenţia că dacă nu se vor găsi soluţii pentru ca producătorii români de carne de pasăre şi porc să plătească facturi rezonabile pentru consumul de gaz şi energie electrică, în acest an deficitul balanţei comerciale cu produse agroalimentare va creşte cu aproximativ o treime, la minimum 3 miliarde de euro.

Preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor, Vlad Macovei, a transmis companiilor de utilități că nu există nicio justificare economică pentru majorarea într-o singură lună a energiei de 6-7 ori.

Producatorii locali avertizeaza ca pot asigura doar 30% din necesarul de carne de porc pentru consumul intern, Romania fiind in situatia de a importa restul de 70% pentru a asigura securitatea alimentara a populatiei, in conditiile actuale de raspandire a pestei porcine africane si a pandemiei COVID-19.
 
Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), asociatia profesionala a crescatorilor de suine si a fermelor comerciale de productie a carnii de porc, a transmis o scrisoare deschisa catre primul ministru al Romaniei cu scopul de a trage un semnal de alarma cu privire la „situatia ingrijoratoare” in care se afla sectorul din cauza focarelor de pesta porcina africana.
 
Reprezentantii asociatiei au subliniat ca nu exista masuri legislative care sa diminueze „extinderea necontrolata” a pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei, dar si alte masuri care sa sprijine sectorul, „toate acestea dublate in prezent si de pandemia COVID-19”. APCPR spune ca producatorii de carne de porc au fost ignorati de autoritati in procesul de redactare a masurilor de sprijin pentru mediul de afaceri. Totodata, acestia considera ca in aceasta situatie „deosebit de dificila” sectorul de crestere a porcinelor trebuie desemnat sector de importanta nationala si trebuie adoptate masuri exceptionale care sa previna blocarea activitatilor in ferme, sa asigure securizarea productiei de carne de porc in plan national si securitatea alimentara a populatiei.