Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Transport Intelligence (Ti) a realizat un studiu privind perspectivele de redresare din industria logistică, din întreaga lume, pe termen scurt, mediu și lung, în care se arată că este dificil de prevăzut ce se va întâmpla în acele părți ale economiei globale care influențează cererea de logistică și că nivelurile de incertitudine din prezent sunt mari.

În Europa – așa cum o arată cel mai clar economia Germaniei – situația pe termen scurt este diferită de cea din Statelor Unite, unde, în ciuda estimărilor, cererea consumatorilor rămâne robustă, ceea ce constituie un factor major al creșterii cererii pe piețele logistice din întreaga lume.

Germania este adesea descrisă ca o economie de export și a ajuns la un record de excedente comerciale mari, cauzate în mare parte de proporția mică pe care o are cererea consumatorilor interni în totalul economiei – care se dovedește a fi o slăbiciune. Cheltuielile de consum din Germania au scăzut, astfel că vânzările cu amănuntul sunt acum cu 3,1% mai mici față de 2023.

O mare parte din această situație este pusă pe seama impactului costurilor mai mari ale energiei asupra consumului privat, dar politica monetară strictă și investițiile mici sunt factori la fel de importanți care determină creșterea economică mai scăzută. GCEE (Consiliul German al Experților Economici) estimează că economia în 2024 va crește cu 1,3%, față de -0,3% în 2023.

Și cererea industrială este slabă, deși statisticile pot fi înșelătoare din cauza comenzilor restante din vremea deficitului de semiconductori pentru industria auto. O informație mai apropiată de realitate poate fi scăderea de 7,4%, până în noiembrie 2023, față de anul anterior, a activității de construcții, sector aflat în regres sever. Pe de altă parte, comerțul electronic din Germania crește rapid.

Un alt factor care complică economia Germaniei în general și logistica în special este reprezentat de grevele care afectează atât transportul rutier, cât și pe cel feroviar. Deși Deutsche Bahn și furnizorii privați de transport feroviar de marfă au reușit până acum să limiteze impactul protestelor asupra serviciilor de transport feroviar, conflictul dintre sindicatul mecanicilor de locomotivă și Deutsche Bahn este încă o amenințare. În plus, diverse proteste în curs de desfășurare blochează atât autostrăzile interurbane, cât și sistemele rutiere din marile orașe.

Cererea din Germania pare destul de slabă pe termen scurt și mediu. Centrele logistice majore, cum ar fi cel de producție chimică de la Ludwigshafen și cel auto de la Wolfsburg, se confruntă cu o restructurare semnificativă pe termen lung, iar acest lucru va avea implicații pentru piața tuturor serviciilor logistice din Germania.

Starea economiei acestei țări va avea impact asupra restului Europei, unde, în general, cererea este mai bună decât în Germania, iar economiile sunt mai capabile să se adapteze noilor condiții.

Europa de Sud, care suferă de mulți ani de cerere scăzută, a beneficiat de trecerea către servicii din multe economii, în special sub forma unui boom al activităților turistice și de agrement.

Franța a profitat de economia sa puternică și de stabilitatea energetică mai mare decât a Germaniei, așa că scăderea PIB în al treilea trimestru din 2023 a fost de doar 0,1%, iar pentru acest an se estimează că PIB va crește cu 2,5%. O mare parte din creștere va fi determinată de consum. Cu toate acestea, la fel ca Germania, Franța a înregistrat o reducere a exporturilor spre sfârșitul anului. Pe de altă parte, nu se confruntă cu problemele structurale legate de declinul sectoarelor auto, chimic și energetic în măsura în care se confruntă Germania. Cu toate acestea, este departe de a vedea constrângeri în ceea ce privește capacitatea în furnizarea de servicii logistice. Este posibil să existe o creștere a cererii de proprietăți logistice, în special pe măsură ce cererea de vânzare cu amănuntul pe internet crește în Franța. Probabil că transportul de mărfuri se va confrunta cu presiuni în sensul scăderii prețurilor, deoarece capacitatea depășește marginal creșterea moderată a cererii pe termen scurt.

Marea Britanie se află într-o stare care nu diferă de cea a Franței. Cu o bază economică mai largă decât Germania, unele domenii, cum ar fi serviciile comerciale, au avut tendința de a sprijini creșterea economică. Această țară este un consumator mai mare de gaze decât Franța și, prin urmare, a suferit din cauza prețurilor crescute ale energiei în 2023 și a scăderii cererii consumatorilor, amplificate de o politică monetară mai strictă.

Tarifele de transport intern din Germania pe bază de contract au scăzut cu 13,7 puncte în trimestrul al treilea din 2023 față de trimestrul anterior și cu 40,3 puncte față de perioada similară din 2022, ajungând la 125,9 puncte, iar cele spot au scăzut cu 17,1, respectiv 63,7 puncte, până la 132,0, conform barometrului realizat de Upply, Ti și IRU (Upply – Market insights).

Motivul scăderii îl constituie scăderea cererii din economia germană, a cărei recesiune a fost confirmată în mai 2023, și pentru care cele mai recente cifre sugerează că traiectoria descendentă va continua, ceea ce va exercita noi presiuni în sensul scăderii tarifelor, în timp ce costurile tot mai mari acționează în sensul creșterii lor. Rezultatul este că tarifele spot vor ajunge și aici sub cele din contracte, așa cum se întâmplă deja în cazul curselor de import în Germania.

Cererea de bunuri este în scădere atât din partea consumatorilor, cât și a producătorilor. Datele institutului de statistică Destatis privind consumul din trimestrul al treilea al lui 2023 arată o scădere cu 2,3% față de trimestrul anterior și cu 4,4% față de anul anterior pentru comerțul total cu amănuntul. Iar vânzările de alimente au scăzut cu 5,3% față de anul trecut.

În plus, tarifele la energie sunt cu 180% mai mari decât în 2019, ceea ce face ca industria germană să continue să reducă producția pe măsură ce competitivitatea sa globală scade, deci scade și cererea pentru bunurile nemțești. Datele Eurostat disponibile pentru trimestrul al treilea din 2023 plasează volumele totale ale producției germane în scădere cu 1,7% față de trimestrul anterior, producția de vehicule în scădere cu 5,5%, iar cea de utilaje în scădere cu 2,2%. Deci se reduce cererea de transport rutier de marfă din FMCG și bunuri intermediare, lăsând capacitate de transport neacoperită și scăzând mult tarifele de pe piața spot internă.

Dacă tarifele nu scad cât ar putea din cauza situației economice este pentru că firmele de transport au costuri în continuă creștere. Motorina s-a scumpit în Germania cu 7,2% față de trimestrul anterior și cu 39,5% față de 2019, costul întreținerii vehiculelor a crescut cu 8,6% față de anul anterior și cu 24,0% față de 2019, iar asigurările cu 12,7% față de anul anterior. În curând vor crește semnificativ și cheltuielile cu taxele de drum: în medie cu 74% pentru vehiculele de peste 7,5 t din Clasa 1 (adică majoritatea celor de pe piață – pentru încadrarea în Clasele 2 și 3 firmele de transport trebuie să prezinte dovezi că emisiile de CO2 sunt mai mici).