Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Intre pietele europene de inchirieri care au suferit ca urmare a pandemiei de Covid-19, Marea Britanie pare a fi cea mai afectata, cu o scadere de 40-70% a investitiilor planificate pentru 2020, potrivit unui sondaj realizat de European Rental Association (ERA) ale carui rezultate au fost prezentate de Pierre Boels, presedintele ERA, in cadrul webinarului organizat de revista International Rental News.
Potrivit respondentilor, activitatea de inchiriere in al doilea trimestru al lui 2020 a scazut cu 40% in Marea Britanie, comparativ cu anul precedent, iar in cel de-al treilea trimestru se preconizeaza o scadere de 20-30%.
Drept urmare, respondentii din Marea Britanie se asteapta la o reducere totala a investitiilor pentru 2020 cu 40-70%.
Afectata grav este si Europa de Sud, unde activitatea in cel de-al doilea trimestru a scazut cu 20-40%, iar cea din trimestrul al treilea este preconizata a fi cu 10-15% mai mica decat anul precedent. Investitiile din 2020 in aceasta regiune vor fi cu 40-50% mai mici decat cele din 2019.
Activitatea de inchiriere in al doilea trimestru a fost raportata a fi cu 10% mai mica decat cea normala si in Europa Centrala, iar activitatea din trimestrul al treilea se estimeaza a fi cu doar 5% sub nivelul anului precedent. Cu toate acestea, respondentii din regiune se asteapta in continuare la o reducere a investitiilor cu 20-50% in 2020.
Respondentii din Europa de Nord au inregistrat o scadere cu 10% a activitatii in trimestrul secund si prognozeaza o scadere de 5-10% in trimestrul al treilea. Companiile din aceasta regiune intentioneaza sa reduca investitiile cu doar 10%.
Viitorul industriei de inchirieri depinde insa de evolutia constructiilor. „Totul depinde de masura in care se va recupera piata constructiilor in urmatoarele 12-18 luni", spune presedintele ERA, subliniind ca exista o mare incertitudine si ca sunt foarte putine proiecte noi. Cu toate acestea, el a oferit o oarecare speranta. „Viitorul industriei poate fi mult mai luminos decat credem, deoarece inchirierea e o necesitate in sectorul constructiilor pentru a reduce emisiile de CO2 si a indeplini obiectivele Green Deal. Dupa fiecare recesiune, vedem un numar tot mai mare de flote inchiriate versus detinute.”

Industria constructiilor s-ar putea contracta cu 5,1% in Europa de Vest, in 2020, din cauza masurilor de izolare luate in lupta impotriva pandemiei, potrivit analizei GlobalData. Comparativ cu ultima prognoza facuta la sfarsitul lui 2019, de + 0,7% pentru 2020, aceasta este, prin urmare, o revizuire descendenta puternica. Cu toate acestea, estimarea ar putea fi revizuita la o cota mai joasa, in cazul in care masurile de izolare trebuie prelungite in saptamanile urmatoare. Potrivit lui Moustafa Ali, economist la GlobalData, guvernele din vestul Europei au raspuns la epidemia de virus prin impunerea unor restrictii stricte, inclusiv inchiderea santierelor in zone „neesentiale“. „Masurile impuse au provocat perturbari grave pe pietele cheie. In Marea Britanie, se estimeaza ca unul din cinci santiere a fost inchis de la jumatatea lui martie. In Franta, desi sectorul constructiilor este scutit de masurile nationale de la mijlocul lui martie, proiectele par sa fi fost perturbate grav.“

GlobalData prognozeaza o scadere de 1,4% in sectorul constructiilor din Europa de Est, si tot de 1,4%, la nivel mondial. La sfarsitul lui 2019, prognozele globale ale GlobalData indicau o crestere de 3,1%.