Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Conform datelor companiei de consultanță imobiliară de top pe piața locală Cushman & Wakefield Echinox, dacă în urmă cu câțiva ani investitori erau interesați cu întâietate de sectorul rezidențial și ținteau achiziții de proprietăți „trofeu”, în momentul de față dorința acestora s-a reorientat către toate segmentele de piață – birouri, retail, industrial, hotelier, alocând bugete de la 2-3 milioane de euro pentru o proprietate, ce pot depăși și 10-15 milioane de euro, în funcție de produs.

Rezidențialele premium și de lux au reprezentat o perioadă lungă de timp, aproape singurul tip de plasament pe piața imobiliară, din cauza faptului că generau randamente ridicate, însă acestea s-au diminuat cu un ritm superior față de cel de majorare a chiriilor pe fondul creșterii prețurilor. Totodată, evoluția pieței a condus la apariția unor clase de active mai atractive pe partea de investiții prin prisma câștigurilor pe care le pot oferi.

„Această categorie de cumpărători de active imobiliare, pe care noi o numim private investors (investitori privați), acoperă un segment de piață pe care fondurile și investitorii instituționali au o expunere redusă, pentru că nu se încadrează în strategiile lor de achiziții. Astfel, fie că vorbim despre antreprenori care au lichidități disponibile din alte business-uri, fie de familii care investesc de mulți ani pe piața imobiliară, investitorii privați sunt extrem de activi și doar în ultimii trei ani au făcut achiziții care pot fi estimate la 200 milioane de euro.”,

a declarat Mihaela Pană, partner Residential Agency Cushman & Wakefield Echinox.

În general, acești investitori nu au nevoie de finanțare, deoarece dispun de lichidități și investesc în produse și în proiecte care generează imediat venituri. Spațiile comerciale sau diverse clădiri, amplasate în zone ultracentrale și centrale, pot fi modernizate sau aduse la standarde moderne prin investiții pentru a fi mai apoi închiriate ca birouri sau clădiri de birouri mai vechi. Investitorii privați fie acționează în nume propriu, fie se asociază în fonduri de investiții private pentru a cumpăra produse diverse care ulterior devin valoroase.

Piața locală oferă un număr mult mai mare de astfel de produse și care ar putea atrage acești investitori, comparativ cu numărul activelor disponibile la vânzare pentru investitori și fonduri instituționale, și de aceea credem că vom vedea în perioada următoare mai multe tranzacții, fapt care va contribui la lichidizarea pieței de investiții imobiliare în general. 

Portofoliul Cushman & Wakefield Echinox din Departamentul de Capital Markets conține atât proprietăți care îndeplinesc condițiile pentru a deveni o țintă atractivă pentru investitorii privați, precum și un număr din ce în ce mai ridicat de astfel de investitori în găsirea celor mai bune oportunități de plasare a capitalului.

„Am observat în timp o schimbare a focusului investitorilor privați, cererile acestora fiind tot mai diverse și având ca  strategie diversificarea portofoliilor imobiliare. Mai mult decât atât, doar în ultimii doi ani, compania noastră a oferit consultanță pentru tranzacții de aproape 50 de milioane de euro, cea mai mare dintre acestea având ca obiect un portofoliu de spații de retail în București, în valoare de circa 20 de milioane de euro.”,

a adăugat Mihaela Pană.