Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

După promulgarea legii de modificare a OUG nr. 195/2002, școlile auto așteaptă publicarea normelor de aplicare pentru a se organiza în vederea oferirii de noi cursuri de conducere defensivă și de prim ajutor, introduse prin noua lege în toate situațiile premergătoare obținerii (reobținerii) permisului de conducere.

Mai exact, potrivit actului normativ, cele două cursuri vor fi introduse în cadrul pregătirii teoretice şi practice pentru obţinerea permisului de conducere în următoarele situaţii:

Noile modificări din Codul Rutier în 2022

Totodată, legea introduce un termen de plată a amenzilor de 6 luni, în caz contrar se va putea dispune suspendarea permisului.

Începând cu 1 ianuarie, şoferii care sunt prinşi vorbind la telefon în timp ce se află la volan pot rămâne fără permis timp 30 de zile.

Mai mult, sunt vizați și cei care suferă de anumite afecțiuni medicale, precum diabetul sau boli de inimă. În acest context, aceștia vor fi obligați să se prezinte mai des la controale medicale deoarece afecţiunile le pot pune în pericol capacitatea de a reacționa la timp atunci când se află la volan.

De asemenea, una dintre cele mai importante modificări din Codul Rutier 2022 interzice persoanelor care nu au terminat zece clase să dea examen pentru obținerea permisului de conducere. Schimbarea are loc, deoarece oamenii legii se confruntă des în trafic cu șoferi care nu știu să scrie și să citească.

Totodată, punctul de amendă în funcție de care se stabilesc amenzile rutiere reprezintă 10% din salariul minim brut. Din acest motiv, valoarea lui ar fi trebuit să crească la 255 de lei, începând de la 1 ianuarie 2022. Totuși, autoritățile au intervenit și guvernul a stabilit plafonarea valorii punctului de amendă. Acesta a fost fixat la 145 de lei între 1 ianuarie 2022 și 31 ianuarie 2022, dar este posibil ca valoarea să se mențină la fel și în 2023.