În prezent, Volvo Trucks a livrat peste 5.000 de camioane electrice în 50 de țări de pe glob. Cu opt modele de camioane electrice aflate în producție, Volvo își consolidează poziția de lider pe piața camioanelor electrice.
Volvo Trucks produce camioane electrice din 2019, având clienți din 50 de țări de pe glob care au trecut la transportul electric și au parcurs aproape 170 de milioane de kilometri în operațiuni comerciale. Camioanele au contribuit la reducerea emisiilor de CO2 și la nivelul de zgomot din trafic, îmbunătățind în același timp condițiile de muncă ale șoferilor.
„Ne bucurăm să vedem că transportatorii continuă să opteze pentru camioanele electrice în diverse segmente de transport”, a declarat Roger Alm, președintele Volvo Trucks. „Camioanele electrice Volvo sunt în continuare disponibile, oferind clienților noștri și cumpărătorilor din domeniul transporturilor o alternativă mai durabilă, care are sens în afaceri, iar mulți dintre clienții noștri revin pentru a-și extinde flotele electrice.”
Gama actuală de camioane electrice Volvo răspunde nevoilor distribuției urbane și regionale, precum și segmentelor de construcții și deșeuri. Primele cinci piețe pentru camioanele electrice Volvo au fost Germania, Olanda, SUA, Norvegia și Suedia.
Intrarea timpurie a Volvo în segmentul camioanelor electrice a condus la o expertiză unică în transportul electric cu emisii zero a amprentei de carbon. Avantajele camioanelor electrice nu se limitează doar la protecția mediului – șoferii beneficiază de un loc de muncă semnificativ mai bun, cu niveluri mult mai scăzute de zgomot și vibrații. De asemenea, Volvo a dezvoltat expertiză în optimizarea utilizării surselor de energie instalate, finanțarea, încărcarea și întreținerea camioanelor electrice.
Volvo deține în prezent următoarele modele de camioane electrice:
• Volvo FL Electric
• Volvo FE Electric
• Volvo FM Electric
• Volvo FM Low Entry
• Volvo FMX Electric
• Volvo FH Electric (International Truck of the Year 2024)
• Volvo FH Aero Electric
• Volvo VNR Electric
Volvo Trucks își propune să decarbonizeze sectorul transporturilor pentru a-și atinge obiectivul de emisii zero până în 2040 printr-o strategie în trei direcții. Această abordare se bazează pe motoare electrice cu baterii, motoare electrice cu pile de combustie și motoare cu combustie internă care funcționează cu combustibili regenerabili, precum hidrogenul verde, biogazul (Bio-LNG) sau biodieselul și HVO.
Guvernul danez a anunțat că vor lua măsuri privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 70% până în 2030, conform unui acord politic recent aprobat, va introduce o taxă rutieră pentru vehiculele grele de marfă, bazată pe emisiile de CO₂, care se va aplica pe mai multe drumuri începând cu 2025.
Ulterior, costurile vor fi extinse pentru toate drumurile publice din rețeaua rutieră daneză până în 2030, relatează presa locală.
În urma acordului, începând cu 1 ianuarie 2025, vehiculele grele de marfă vor plăti o taxă de drum bazată pe kilometrii parcurși în funcție de emisiile de CO₂, iar vehiculele cu emisii zero vor beneficia de cea mai mică taxă.
În timp ce taxa pentru camioanele convenționale, precum cele care funcționează pe benzină sau motorină, vor avea o taxă de aproximativ 1,3 coroane daneze pe kilometru în 2030, cele cu emisii zero, electrice, vor plăti o taxă de 0,2 coroane daneze pe kilometru. Taxa se va aplica camioanelor de mare tonaj cu o greutate de 12 tone sau mai mare începând cu 2025, urmând să se extindă pentru a include din 2027 și camioanele mai mici, astfel încât să acopere întreaga rețea de drumuri publice începând cu 2028.
Într-o intervenție la canalul local de știri, Carsten Lauritzen, directorul asociației industriale DI Transport, a criticat noua taxă rutieră, afirmând că nu este doar o inițiativă de salvare a climei, ci mai degrabă un exercițiu de generare de venituri pentru stat. Totodată, a adăugat că, în cele din urmă, va afecta competitivitatea și locurile de muncă din Danemarca, deoarece companiile nu vor putea decât să transfere costurile lor crescute către consumatori. În prezent, doar un procent din vehiculele grele de marfă din Danemarca funcționează cu combustibili verzi, iar infrastructura pentru stațiile de încărcare electrică nu este încă pusă la punct. De asemenea, Carsten Lauritzen subliniază că efectul reducerii va afecta puternic industria.
02.10.2020
Ultimul număr: Iunie 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit