Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Uniunea Europeană și Ucraina au convenit asupra recunoașterii tahografelor inteligente pentru punerea în aplicare a Acordului UE-Ucraina privind transportul rutier. Decizia, luată pe 17 ianuarie 2025, stabilește oficial utilizarea tahografelor inteligente de către camioane și alte vehicule grele care operează între UE și Ucraina, dar, în practică, vehiculele înmatriculate în Ucraina nu sunt obligate să fie dotate cu aparatele de ultimă generație.

După cum se știe, camioanele europene trebuie să fie echipate de la 1 ianuarie 2025 cu tahografe Smart 2 pentru operațiuni de transport în spațiul Comunitar, conform Regulamentului (UE) nr. 165/2014. Oficial, în temeiul Acordului privind transportul rutier UE-Ucraina, acestea vor putea să funcționeze în continuare cu tahografe digitale non-inteligente pentru transporturile spre și dinspre Ucraina, însă nu este clar cum va fi analizată situația concretă în care un camion înmatriculat în UE și încărcat cu marfă pentru Ucraina va tranzita mai multe state membre pentru a ajunge la destinație fără a avea tahograf Smart 2.

Decizia privind utilizarea aparatelor tahograf non-inteligente după 1 ianuarie a fost luată la a treia reuniune a Comitetului mixt instituit prin Acordul dintre UE și Ucraina privind transportul rutier de mărfuri. Ca parte a acordului, Comisia va furniza Ucrainei servicii de certificare pentru tahografele inteligente.

În cadrul întâlnirii, părțile au adoptat și Termenii de referință ai Grupului de lucru ad-hoc instituit prin Acord, care își va începe activitatea în curând.

Ambele decizii vor fi publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în săptămânile următoare. Toate statele membre ale UE au fost invitate să participe în calitate de observatori la Comitetul mixt.

Sfârșitul de an a fost foarte aglomerat în service-urile de tahografe, unde s-a lucrat intens până în ultima zi. Cererile au depășit capacitatea atelierelor, care nu au putut onora toate solicitările, atât din lipsă de timp, cât și din cauza epuizării anumitor componente.

Potrivit informațiilor furnizate de Registrul Auto Român (RAR), până pe 8 ianuarie 2025, la nivel național fuseseră efectuate inspecții doar pentru 24.514 tahografe Smart2, ceea ce reprezintă 41% din necesar. Mai sunt, așadar, 25.500 de vehicule care încă nu și-au înlocuit tahografele și care riscă amenzi dacă sunt controlate în afara țării. Într-adevăr, recomandarea Comisiei Europene pentru statele membre este de a nu aplica sancțiuni până la 1 martie a.c., însă aceasta nu reprezintă o garanție. Mai mult, din informațiile pe care le avem, primele amenzi s-au dat deja.

Acestea ar fi putut fi totuși evitate, dacă o parte dintre transportatori nu ar fi amânat înlocuirea tahografelor, cu speranța că reprezentanții lor vor reuși, prin lobby, să obțină o derogare de la regulamentul 165/2014 în ceea ce privește data limită de la care toate vehiculele sunt obligate să fie echipate cu smart tacho 2, respectiv 1 ianuarie 2025.

Potrivit RAR, în septembrie 2024 fuseseră efectuate inspecții doar pentru 2.161 de tahografe Smart2, iar în octombrie 2024, pentru 3.666 de aparate. Noiembrie a cunoscut o creștere de aproape 500 de unități, până la 4.165, iar decembrie a fost vârful, cu 7.572 de tahografe înlocuite.

Din totalul de 24.514 tahografe instalate, puțin peste 2.000 au fost pentru autobuze (categoria de omologare M), iar aproape 22.500 pentru camioane (categoria N). Dintre acestea, o parte au fost și înlocuiri de tahografe Smart1 cu Smart2, deși termenul limită aici este 18 august 2025.