Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Planul de relansare anuntat de Guvern, de 100 de miliarde de euro in zece ani, este similar cu bugetul pe care tara noastra l-a alocat in ultimul deceniu pentru investitii, respectiv de 98,9 miliarde de euro. Suma reprezinta valoarea totala a investitiilor asumate de stat in legile anuale privind bugetul, fie ca acestea au avut drept sursa de finantare bani publici (cheltuieli de capital), imprumuturi rambursabile sau fonduri europene.
Asa incat, guvernul ar putea finanta marele plan economic pur si simplu respectand legile bugetelor anuale, la care sa se adauge si surplusurile din banii europeni – mai multi decat in exercitiul financiar precedent, potrivit cursdeguvernare.ro.
Suma care figureaza in buget, la cheltuielile aferente proiectelor finantate din fonduri UE, reprezinta doar valoarea cofinantarilor (procentul platit de stat, in general 15%), valoarea proiectelor efective fiind mai mare.
Avand in vedere faptul ca finantarile pe care ar urma sa le primeasca de la Bruxelles se anunta mai insemnate decat fondurile din anii anteriori, Romania ar putea realiza investitii chiar mai insemnate de atat in urmatorul deceniu,
In exercitiul financiar anterior al Uniunii Europene (2014-2020), Romania a avut o alocare de circa 42,6 miliarde de euro. Desi negocierile pentru viitorul buget nu s-au incheiat inca, europarlamentarii romani estimeaza ca alocarea ar urma sa fie similara, de circa 40 de miliarde de euro. La aceasta se vor adauga insa intre 30 si 33 de miliarde de euro din fondul de redresare pe care Comisia Europeana il pregateste pentru a sprijini relansarea cresterii economice in urma crizei coronavirus.
Toate guvernele ultimului deceniu au avut tentatia de a folosi bugetul pentru investitii pentru a echilibra finantele publice, la final de an, pentru a se atinge tinta de deficit de 3% din PIB. Acest fenomen este unul care s-a cronicizat, taierea banilor de la dezvoltare fiind un artificiu fiscal folosit atat in momente in care economica inregistra cresteri record, cat si in perioade de recesiune.
Potrivit datelor de la Ministerul Finantelor Publice, in ultimul deceniu, peste 11 miliarde de euro au fost sacrificati de la investitii. Un „record? s-a inregistrat in 2017, cand valoarea investitiilor realizate efectiv a fost cu 2,7 miliarde de euro mai redusa decat cea a investitiilor din legea bugetului.