Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Noua platformă vine cu obligaţia de a transmite în platformă și locul muncii (fix ori mobil), respectiv durata timpului de muncă și repartizarea acestuia.

Ministerul Muncii pregătește înlocuirea actualului program REVISAL cu un Registru general de evidență a salariaților în format electronic, denumit REGES-ONLINE, parte a componentei de transformare digitală din cadrul PNRR. Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru dezvoltarea REGES-ONLINE a fost publicat pe Transparență decizională pe site-ul Ministerului Muncii, iar toți cei interesați pot trimite sugestii și propuneri la adresa de mail dezbateri@mmuncii.gov.ro.

Potrivit notei de fundamentare elaborată de Ministerul Muncii, actualul sistem informatic REGES/REVISAL „este depășit din punct de vedere tehnologic și al dimensiunii în raport cu datele ce trebuie colectate și stocate, prezintă funcționalități limitate în ceea ce privește gestionarea evidenței salariaților și contribuie la creșterea poverii administrative pentru mediul de afaceri.” Deși nu este prevăzut explicit acest lucru, „funcționalitățile limitate” se referă, cel mai probabil, și la neadaptarea sistemului la detașarea transnațională a lucrătorilor mobili, întrucât actualul registru nu permite introduceri multiple de detașare pentru o singură zi.

Principalele modificări pe care le va aduce REGES-ONLINE vizează:

Creșterea disciplinei în transmiterea datelor, reducerea abuzurilor legate de înregistrările retroactive și creșterea gradului de conformitate al angajatorilor.

Foarte important, timpul de actualizare a modificărilor sistemului va fi îmbunătățit, deoarece toți utilizatorii vor beneficia întotdeauna de ultima versiune a aplicației.

Toate contractele individuale de muncă active vor trebui migrate către noul sistem REGES-ONLINE în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a HG, întrucât toate relațiile de muncă se vor gestiona exclusiv prin intermediul platformei informatice.

Legislația națională solicită înregistrarea detașării transnaționale în registrul general de evidență a salariaților în cazul operatorilor de transport internațional de mărfuri. HG 905/2017 stabilește metodologia de completare și transmitere în registru a elementelor raportului de muncă.

Versiunea actuală a programului informatic care reglementează registrul general de evidență a salariaților nu prevede, însă, funcționalități de transmitere în cazul “țara angajator destinație” pentru angajatori multipli de tipul operatorilor de transport rutier care efectuează pluriactivitate, astfel cum se menționează pe documentul portabil A1 pentru certificarea în materie de securitate socială emis pentru lucrătorul detașat transnațional.

Ca urmare, unii inspectori de muncă solicită și chiar sancționează lipsa înregistrării detașării transnaționale a șoferilor, alții doar avertizează că aceste operațiuni vor fi posibile odată cu lansarea noii versiuni a programului Revisal.

Larisa Otilia Papp, director în cadrul Inspecției Muncii, va vorbi în cadrul conferinței Tranzit de la Suceava de vineri, 26 mai, despre cum sau când se poate îndeplini această obligație legală, aspect foarte important cu atât mai mult cu cât mulți transportatori nu știu cum să coreleze declarația Revisal cu Declarația 112, în care, de la 01.01.2023, în urma modificării art 76 din Codul Fiscal, trebuie identificate indemnizatiile de detasare transnationale atat impozabile, cât si neimpozabile.

De asemenea, reprezentanta Inspecției Muncii va oferi informații despre controalele pe detașare transnațională derulate prin IMI. Pentru a avea o privire de ansamblu asupra practicii inspectorilor de control din toată țara, îi rugăm pe toți cei care au fost controlați pe detașare de Inspecția Muncii de la noi din țară sau din alte țări să ne trimită informații despre derularea acestor controale pe email-ul redacției: office@traficmedia.ro.