Ad
Ad
Ad
Ad

În primul trimestru din 2025, exporturile Bulgariei către România au înregistrat o creștere de aproape 19%, față de aceeași perioadă a anului trecut, relatează Novinite. Comerțul total dintre cele două țări a crescut cu 7%, ceea ce confirmă poziția României ca al doilea cel mai mare partener comercial al Bulgariei în cadrul UE. Datele au fost comunicate în cadrul unei întâlniri între ministrul Economiei și Industriei, Petar Dilov, și ambasadorul României în Bulgaria, E.S. Brândușa Predescu. La discuții a participat și Doncho Barbalov, viceministrul Economiei.

Ministrul Dilov a subliniat importanța României ca partener economic extern cheie, menționând că schimburile comerciale bilaterale au avut o tendință ascendentă constantă în ultimii ani și că, în 2024, comerțul dintre cele două țări a depășit 7,3 miliarde de euro, o cifră care reflectă legăturile economice în creștere dintre cele două țări.

Au fost abordate discuții și despre oportunitățile de extindere a cooperării, inclusiv asocierile mixte care vizează intrarea pe piețe terțe în domenii precum producția alimentară, comerțul, IT și externalizarea. De asemenea, ambele părți au subliniat potențialul de cooperare în inițiative legate de digitalizare, energie și proiecte de mediu.

Ambasadorul Predescu a subliniat relațiile bilaterale excelente dintre cele două țări, care, în opinia sa, au atins nivelul unui parteneriat strategic. Doamna Predescu a menționat intenția României de a continua participarea comună în cadrul de cooperare regională.

De asemenea, ambasadorul și-a exprimat încrederea că aderarea iminentă a Bulgariei la zona euro va deschide mai multe căi de cooperare economică. Această evoluție va face Bulgaria mai atractivă pentru investitorii români, recunoscând în același timp prezența tot mai mare a întreprinderilor bulgare în România. În prezent, aproximativ 3.300 de companii bulgare operează pe piața din România.

Discuțiile au vizat, de asemenea, obiectivul comun de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Ambele părți au convenit că aderarea la această organizație ar spori încrederea investitorilor și ar contribui la consolidarea integrării economice regionale.

Schimburile comerciale dintre România și Germania au scăzut cu 6,1% în primele trei luni ale lui 2025 față de aceeași perioadă din 2024, totalizând 10,36 miliarde de euro.

Potrivit datelor Biroului Federal de Statistică, Destatis, anunțate de reprezentanța oficială a economiei germane, AHK România, exporturile Germaniei către România s-au redus cu 1,2% (5,68 miliarde de euro), în timp ce importurile din România s-au diminuat semnificativ, cu 11,4% (4,68 miliarde de euro).

România a ocupat locul 19 în topul partenerilor de export ai Germaniei, iar piața pentru importuri a coborât de pe locul 16 pe locul 18.

„Declinul importurilor germane din România (deci al exporturilor românești) se datorează în primul rând dinamicii economice slabe din Germania și situației economice tensionate din întreaga Europă. Tocmai în acest context provocator devine din nou evident faptul că România, ca locație de afaceri, trebuie să se concentreze și mai mult pe îmbunătățirea competitivității sale. Un cadru fiscal stabil și favorabil mediului de afaceri este un factor esențial în acest sens. În acest context, măsurile de politică fiscală aflate în prezent în discuție capătă o importanță deosebită. Rămâne de sperat că interesele sectorului privat vor fi luate în considerare. Pe termen mediu, este esențial să se iasă din dezechilibrul fiscal actual, în special printr-o creștere economică sustenabilă. Pe termen scurt însă – din perspectiva comunității noastre de business – sunt necesare cu prioritate măsuri de consolidare bugetară din perspectiva cheltuielilor, precum și o reducere semnificativă a birocrației, pentru a întări credibilitatea statului și a crea baza pentru o dezvoltare bugetară sustenabilă.”, a afirmat Sebastian Metz, director general al AHK România.