Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

În urma unei acțiuni de grevă de avertisment, s-a constatat că majoritatea salariaților Companiei Naționale Poșta Română” nu au intrat în grevă. Compania a transmis mulțumiri acestora, evidențiind că reformele implementate în ultimii ani au avut rezultate vizibile și concrete. Decizia reflectă susținerea angajaților pentru parcursul ascendent al Poștei Române.

Compania Națională „Poșta Română” asigură partenerii și clienții săi că toate obligațiile contractuale vor fi respectate în întregime. De asemenea, s-a subliniat că activitatea poștală nu va fi perturbată, garantându-se astfel că toți beneficiarii serviciilor poștale, inclusiv pensionarii și cei care folosesc serviciile de justiție din România, vor continua să primească serviciile necesare fără întreruperi.

În contextul grevei de avertisment anunțate pentru data de ieri, Compania Națională “Poșta Română” a precizat că cifrele vehiculate în presă referitoare la numărul de salariați implicați în greva de avertisment au fost considerate departe de adevăr.

O comisie specială a fost constituită pentru a evalua participarea la grevă în fiecare județ în parte, având rolul de a furniza o imagine clară asupra situației.

Compania va reveni cu detalii precise privind prezența la greva de avertisment și va comunica numărul exact de salariați implicați, după centralizarea datelor din toate condicile de prezență.

De asemenea, compania Națională „Poșta Română” a transmis situația sa actuală, care evidențiază faptul că prin intermediul unui proces amplu de modernizare, compania a reușit să-și consolideze stabilitatea, implementând diverse inițiative. A reorganizat administrația centrală, reducând numărul salariaților de la peste 800 la aproximativ 350. A realizat mai multe achiziții importante, precum servere, peste 5.000 de calculatoare, laptopuri, 1.000 de scannere, 250 de autovehicule noi, 9.000 de dispozitive mobile, mașini de numărat și sortat bani, echipamente de scanare și arhivare. Totodată, s-au modernizat peste 200 de subunități, îmbunătățind condițiile de lucru pentru 12.000 de salariați. Urmează implementarea unor benzi moderne de sortare pentru sucursalele Timișoara, Brașov și Iași. Pentru sucursala din București vor fi implementate echipamente de mare capacitate pentru sortat colete și scrisori.

S-a reconstituit reputația companiei, consolidându-și statutul ca o entitate serioasă și respectând cu mândrie angajamentele asumate. Volumele de corespondență au crescut, ceea ce contribuie la asigurarea siguranței locurilor de muncă. În curs de desfășurare este și proiectul informatizării a 1.600 de subunități poștale și achiziționarea unui sistem IT pentru întreaga companie.

Compania Națională „Poșta Română” a înregistrat o creștere solidă a cifrei de afaceri, ceea ce a contribuit la stabilitatea financiară a companiei și la capacitatea de a plăti salariile la timp. În ultimii ani, s-au asigurat creșteri succesive de salariu, sporuri și bonuri de masă, acestea fiind majorate cu 100% în 2023. Compania își propune să continue să crească veniturile salariaților și să îmbunătățească condițiile acestora.

Începând cu luna iunie 2024, salariile vor fi mărite în medie cu 250 lei, iar compania intenționează să continue acest proces de creștere salarială într-un ritm rapid. Este important de menționat că, în prezent, Poșta funcționează mai eficient ca niciodată, fără un contract colectiv de muncă, însă toți salariații beneficiază de toate drepturile.

Potrivit datelor furnizate de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, Bucureștiul se evidențiază printre orașele europene cu cele mai scăzute prețuri la locuințe și nivele ridicate de accesibilitate pentru achiziționarea acestora.

Proiecțiile indică creșteri salariale anticipate, pe fondul unei evoluții economice pozitive și a condițiilor mai relaxate de finanțare, ceea ce va conduce la o majorare a prețurilor locuințelor în viitorul apropiat. Această tendință se va manifesta probabil mai pregnant începând cu anul viitor.

Astfel, pe baza datelor publice privind prețul mediu solicitat pentru un apartament de 70 mp în Europa, nivelul de accesibilitate al achiziționării acestuia în București este printre cele mai ridicate atât la nivel național, cât și european, fiind necesare 96,2 salarii medii nete lunare. Doar Bruxelles și Sofia înregistrează grade mai mari de accesibilitate (84,2 și 94,3 salarii medii nete, respectiv). În contrast, în orașe precum Londra, Munchen, Paris sau Zurich, prețurile medii pe metru pătrat util pot depăși €10.000 (Paris) sau €16.000 (Zurich), necesitând în anumite cazuri mai mult de 200 salarii medii nete din respectivele locații, nivelul fiind mai mult decât dublu comparativ cu cel din București.

Capitala României se remarcă și prin oferirea de prețuri rezidențiale avantajoase în comparație cu alte orașe din regiune. Gradul redus de accesibilitate este observat în orașe precum Praga (cu prețuri medii solicitate ce depășesc în medie €4.700/mp util, necesitând 196,7 salarii medii nete pentru un apartament similar), Bratislava (171,5 salarii), Varșovia (165,3), Belgrad (161), Cluj-Napoca (158,2) sau Budapesta (150). Comparativ, Bucureștiul reprezintă o opțiune mai accesibilă pentru achiziționarea locuințelor.

„Prețurile proprietăților rezidențiale din România au înregistrat creșteri importante în ultimul an în orașe precum Cluj – Napoca, Brașov, Oradea, Iași sau Craiova, creșteri ce au depășit pragul de 10% în majoritatea cazurilor menționate. Capitala a făcut cumva notă discordantă în ultimele 12 – 24 de luni, perioadă în care prețurile solicitate au crescut cu un nivel mult sub rata inflației aferente și a majorărilor semnificative ale costurilor de construcție. De asemenea, după un prim semestru al anului precedent în care numărul tranzacțiilor cu unități locative a scăzut semnificativ pe fondul dobânzilor ridicate la creditele ipotecare, am asistat la o relansare evidentă în a doua jumătate a lui 2023 si în primele luni ale anului curent. Băncile au început o serie de promoții cu dobânzi mult mai avantajoase, mai mici decât rata de referință de 7% stabilită de Banca Națională, pentru a reporni creditarea ipotecară. Vedem așadar în piață oferte cu dobânzi fixe anuale pe o perioadă de 3 – 5 ani ce variază între 5,6 – 5,85%, nivel asemănător cu cele practicate în acest moment în vestul Europei și care, coroborate cu gradul mare de accesibilitate al achiziționării locuințelor din București comparativ cu majoritatea orașelor mari europene, vor crea un cadru extrem de favorabil pentru dezvoltarea în continuare a unor proiecte rezidențiale de amploare în capitală, dar și pentru creșterea prețurilor pe termen mediu și lung.”,

a menționat Vlad Săftoiu, Head of Research, Cushman & Wakefield Echinox.

Datele furnizate de Compania Națională de Strategie și Prognoză, împreună cu cele ale principalelor instituții de credit la nivel internațional, conturează un potențial semnificativ de creștere a economiei naționale în următorii ani. Această creștere va fi însoțită de majorări salariale importante în București și în principalele centre sociale și economice din țară. Se estimează că salariul mediu net lunar din București va atinge aproximativ €1.600 în 2027, în creștere cu 32% față de media din 2023. Acest lucru va avea un impact pozitiv asupra accesibilității proprietăților rezidențiale, în special în contextul unor scăderi preconizate ale dobânzilor cheie, care vor începe treptat din 2024 și se anticipă că vor continua în anii următori.

Conform datelor furnizate de imobiliare.ro, cel mai mare portal rezidențial din România, prețul mediu solicitat pentru un apartament în București a fost de €1.663/mp util în februarie. Acest nivel reflectă o creștere de 6,6% în comparație cu februarie 2023 și de 7,5% față de aceeași lună din 2022, reprezentând unele dintre cele mai mici creșteri de prețuri la nivel național în acele perioade. Bucureștiul ocupă locul al treilea în ceea ce privește cele mai mari prețuri, după Cluj-Napoca (€2.666/mp util, +10,4% față de februarie 2023) și Brașov (€1.815/mp util, +14,9% față de februarie 2023).