Această măsură este un răspuns la costurile ridicate ale energiei și ale forței de muncă, precum și la creșterea prețurilor materiei prime, mai ales oțelului și materialelor tranzacționate în dolari SUA.
„Decizia de a transfera o parte din creșterea costurilor de producție către clienți nu a fost ușoară pentru noi“, explică Andreas Schmitz, CEO-ul companiei. „Mediul economic este dificil din cauza incertitudinii din partea corporativă și a consumatorilor, dar și din cauza peisajului politic. Dar nicio firmă nu poate vinde sub costurile de producție pe termen mediu. Prin urmare, nu vedem altă opțiune decât să creștem prețurile acum pentru a continua să le oferim clienților calitatea și fiabilitatea pe care le așteaptă și care le permit să fie rentabili pe termen lung. În cazul în care prețurile materialelor scad – împotriva așteptărilor – asta se va reflecta, la fel, în calculul nostru și vom transfera avantajul către clienți.“
În ciuda contextului dificil, Schmitz Cargobull va continua să investească în creșterea productivității și în cercetare și dezvoltare, pentru a nu face compromisuri în ceea ce privește calitatea produselor, a oferi soluții de transport fiabile și eficiente din punct de vedere al costurilor și a-i ajuta pe clienți să aibă un cost total de operare cât mai mic. De exemplu, producătorul continuă să propună vehicule frigorifice galvanizate, care își păstrează valoarea și oferă cea mai bună izolație pentru transportul la temperatură controlată. Iar asta, în ciuda prețului mai mare, este o soluție apreciată de clienți.
Printre cele cinci tendințe care s-au manifestat în 2022 – considerat anul de sfârșit al ciclului de redresare economică de după pandemia de Covid-19 – pe piața transportului și a lanțurilor de aprovizionare, Upply menționează, desigur, și inflația.
Dacă economiștii au fost surprinși de amploarea încetinirii economice, creșterea inflației a fost o surpriză încă și mai mare. La final de 2021 OCDE estimase o creștere cu 4,5% a prețurilor bunurilor de consum pentru 2022, iar Banca Centrală Europeană a anticipat că la final de 2021 sau în prima parte a lui 2022 creșterea va atinge apogeul și că în a doua parte a lui 2022 inflația va scădea, ceea ce știm deja că nu s-a întâmplat.
În economia de piață mediană avansată și emergentă, creșterea totală a prețurilor de consum a ajuns la 9,6%, respectiv 10,8% în trimestrul al treilea din 2022, în special războiul din Ucraina exercitând presiuni în acest sens, prin creșterea imediată a prețurilor pentru unele materii prime importante – petrol, gaze și cărbune, o serie de metale, grâu și porumb și unele uleiuri comestibile, precum și îngrășăminte. Creșterea a fost ulterior anulată pentru majoritatea mărfurilor, în parte din cauza cererii slabe din China, dar prețurile gazelor și cărbunelui tranzacționate la nivel internațional rămân ridicate, așa cum arată OCDE.
Inflația a scăzut în Statele Unite la începutul verii, dar situația rămâne critică în zona euro, unde abia în noiembrie s-a observat o inflexiune și unde au fost revizuite semnificativ proiecțiile. Inflația medie a ajuns la 8,4% în 2022, înainte de a scădea la 6,3% în 2023, și Banca Centrală Europeană se așteaptă să scadă semnificativ pe parcursul anului.
Creșterea prețurilor de consum este un efect al creșterii costurilor de producție, în special al costurilor cu energia, care nu a putut fi complet absorbită de companii. Iar evoluția costurilor cu forța de muncă este un alt motiv potențial pentru care inflația se adâncește, așa cum explică OCDE.
02.10.2020
Ultimul număr: Aprilie 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit