În intervalul ianuarie-decembrie 2024 s-au înmatriculat la nivel național 756 de autobuze noi, cu 18% mai puțin decât în anul anterior, potrivit evidențelor Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculări (DRPCI). Scăderea nu este îngrijorătoare, întrucât 2023 a fost un an atipic, fiind livrate atunci și unele comenzi pentru care s-au înregistrat întârzieri în 2022. Și anul trecut cea mai mare pondere rămâne a autobuzelor urbane electrice, însă au continuat și achizițiile de vehicule noi de către operatorii privați, în special pentru curse de convenție. De remarcat faptul că tendința de scădere a numărului de autobuze și autocare second-hand din import se păstrează, piața totală în 2024 fiind la un nivel similar cu cea a vehiculelor noi.
Chinezii de la Granton își mențin poziția de lider de vânzări pentru al doilea an consecutiv, cu 190 de autobuze urbane electrice noi livrate. Pe poziția a doua s-a situat Mercedes-Benz, cu 90 de unități, podiumul fiind completat de un alt brand chinezesc, King Long, cu 65 de autobuze. Producătorii turci au mers umăr la umăr în 2024, Isuzu, Karsan și Otokar încheind 2024 cu câte 46 de unități livrate fiecare. Ei sunt urmați de carosierul român Pacific Tur, cu 43 de autobuze, Solaris (42), Temsa (35), Cento Bus (30), Iveco (24) și C&I (23). Special pe transportul urban se vede faptul că brandurile chinezești au câștigat o cotă de piață importantă, pusă exclusiv pe seama prețului mult mai mic.
Importurile de autobuze și autocare second-hand s-au ridicat anul trecut la 762 de unități, cu aproape 18% mai puțin decât în 2023. Explicația scăderii stă în faptul că prețurile la vehiculele rulate a crescut, în linie cu majorările de tarife la mașinile noi, dar și din cauza timpilor mai mari de livrare pentru acestea din urmă. Bătaia este în continuare mai ales pe brandurile germane, în topul preferințelor conducând Mercedes-Benz, cu 230 de unități, urmat de Setra (195), MAN (79) și Irisbus (56). Separat, alte 913 de vehicule au fost tranzacționate între operatorii români (-6,5%).
Solaris Bus & Coach a obținut un contract pentru furnizarea a 105 autobuze electrice Urbino 18 către ATM Milano. Odată cu această nouă comandă, operatorul de transport public din Milano a devenit unul dintre cei mai mari utilizatori de vehicule cu emisii zero cu marca Solaris.
Livrarea celor 105 autobuze Solaris articulate va începe în prima jumătate a lui 2025.
Parteneriatul dintre Solaris și ATM Milano a început în 2014. De atunci, compania de transpoet a comandat aproape 500 de vehicule de la producătorul polonez. Interesant este că din 2018 Solaris a furnizat la Milano doar vehicule cu emisii zero.
„Autobuzele electrice Solaris au devenit o prezență permanentă în peisajul orașelor europene, urmărindu-și misiunea de a stimula mobilitatea cu emisii zero. Milano oferă un exemplu în acest sens, prin investiții masive într-un transport durabil. Suntem încântați să fim parteneri în această tranziție”, a declarat Javier Iriarte, CEO Solaris Bus & Coach sp. z o.o.
Cele 105 Solaris Urbino 18 vor fi echipate cu baterii Solaris High Energy, având capacitate totală de 700 kWh. Similar cu autobuzele anterior livrate la Milano, noile vehicule vor fi încărcate atât prin pantograf, cât și prin tehnologie plug-in. Infrastructura urbană a fost optimizată pentru a permite reîncărcarea regulată cu ajutorul încărcătoarelor amplasate de-a lungul traseului, asigurând o autonomie practic nelimitată pe toată durata zilei.
Brandul Solaris continuă să-și consolideze poziția pe piața italiană. Numai în acest an, constructorul polonez a semnat contracte pentru furnizarea a 98 de autobuze electrice Urbino către Cagliari și 90 de autobuze pe hidrogen către Veneția. În plus, Solaris a primit cea mai mare comandă de autobuze pe hidrogen din Europa, pentru 130 de autobuze alimentate cu hidrogen pentru Bologna.
02.10.2020
Ultimul număr: Iunie 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit