Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Ministerul Muncii anunță faptul că nu se va mai acorda șomaj tehnic pe fondul ridicării stării de alertă, însă rămâne în vigoare “kurzarbeit” (OUG 132/2020) încă trei luni de la ridicarea stării de alertă, potrivit ministrului de resort, Marius Budăi.

„Şi valabilitatea contractelor colective de muncă (CCM) se prelungeşte automat tot cu 90 de zile, iar părinţii care au în îngrijire copii sau adulţi cu handicap înscrişi în sistemul de învăţământ (OUG 110/2021) pot primi zile libere până la finalul anului şcolar 2021-2022“, a scris, marți, ministrul Budăi pe pagina sa de Facebook. Totodată, oficialul a precizat că nu mai sunt obligatorii decalarea programului de muncă şi telemunca, însă acesta pot fi stabilite, în continuare, cu acordul angajatorului. „Nu în ultimul rând, nu se mai ocupă posturi fără concurs în instituţiile de stat“, a subliniat el.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că starea de alertă impusă de pandemia de coronavirus nu va mai fi prelungită după data de 8 martie, având în vedere că „valul 5 este aproape a se încheia“. România s-a aflat în stare de alertă sanitară timp de aproape doi ani, din 15 mai 2020 şi până pe 8 martie 2022.

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a atras fonduri europene in valoare de peste 294 de milioane de euro prin proiectul #SPER – Sprijin pentru angajatori si angajati, dezvoltat prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020 (POCU), pentru sustinerea masurii somajului tehnic, acordata de catre stat in contextul pandemiei.

„In ultimele luni ne-am concentrat sa implementam masurile potrivite care sa sustina piata muncii, insa la fel de important a fost si sa gasim surse externe de finantare, pentru ca povara financiara sa nu fie suportata doar din bugetul public. Faptul ca am obtinut fonduri europene pentru somajul tehnic ne arata ca aceasta masura a fost pe cat de necesara, pe atat de rapid si eficient implementata, reusind sa treaca de rigorile europene si sa primeasca finantare de la Bruxelles. Aceasta reusita nu ar fi fost insa posibila fara sprijinul colegilor din Ministerul Fondurilor Europene – Autoritarea de Management pentru Programul Operational Capital Uman (AMPOCU)” a declarat Victor Picu, presedinte ANOFM.

Astfel, cu sprijinul agentiilor teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, implicate in mod direct in implementarea masurii, ANOFM, ca beneficiar al proiectului, a depus doua cereri de rambursare pentru care a fost autorizata de catre AMPOCU suma de 1.423.845.268 lei.