Primaria orasului Turda a receptionat primele sapte autobuze electrice din totalul de 20 de unitati cuprinse in contractul de achizitii de mijloace de transport ecologice din Planul de Mobilitate Urbana. Contractul a fost castigat de catre compania ceha de autobuze electrice SOR Libchavy s.r.o., al carei importator in Romania este Anadolu Automobil Rom. Calendarul prevede ca toate cele 20 de autobuze sa fie livrate pana la sfarsitul acestui an.
Cele doua tipuri de autobuze electrice care vor circula in Turda sunt SOR EBN 9,5 si SOR EBN 11 – cate 10 unitati din fiecare model. O caracteristica interesanta este aceea ca modulul de acumulatori si motorul electric sunt instalate intr-un compartiment special, separat de cel al pasagerilor. Astfel, echilibrul termic se realizeaza in conditii optime, independente de conditiile oferite calatorilor. Motorul este de tip asincron, racit cu lichid, si are o putere de 120 kW si un cuplu motor maxim de 968 Nm disponibil pe toata plaja de turatii. Bateriile, de 172 kWh, pot asigura o autonomie urbana de 250 km. Vehiculele sunt echipate cu sisteme performante de monitorizare cu camere de luat vederi, precum si cu prize de incarcare tip USB pentru echipamente electronice.
Conform caietului de sarcini, furnizorul a instalat si doua statii de incarcare rapida, fiecare asigurand un curent de incarcare de 160 kW/400 V si 250 A. Cele doua statii de alimentare sunt, de asemenea, de productie ceha.
Municipiul Turda (judetul Cluj) a castigat competitia pentru cel mai bun Plan de Mobilitate Urbana Durabila 2018, la care a participat alaturi de Manchester si Milano.
Pe baza acestui plan, Turda a obtinut, in 2018, finantari europene in valoare totala de 31.355.430,65 de euro. Cu acesti bani au fost achizitionate cele 20 de autobuze electrice SOR EBN 9,5 si SOR EBN 11 si urmeaza sa se implementeze sistemul de Bike Sharing. De asemenea, se finanteaza asfaltarea si modernizate strazilor principale pe care circula mijloacele de transport in comun (cu piste de biciclete, alveole pentru autobuze, construirea de statii moderne, e-ticketing, monitorizare video). Astfel, pana in 2022 se vor moderniza complet 16 artere principale ale orasului, in lungime totala de peste 11 km.
Pe baza Planului de Mobilitate Urbana Durabila premiat de Comisia Europeana, Turda va mai putea accesa fonduri europene in valoare de peste 50 de milioane de euro pana in 2030.
Primaria Brasov a semnat, luna trecuta, contractul cu SOR Libchavy s.r.o. pentru achizitia a 32 de autobuze electrice. Constructorul ceh a fost desemnat castigatorul licitatiei publice derulate de municipalitatea brasoveana, suma totala ofertata fiind de 75.550.720 lei fara TVA. Aceasta include atat vehiculele, cat si echipamentele media, de monitorizare si statiile de incarcare aferente. Banii necesari finantarii achizitiei provin de la Agentia Fondului de Mediu.
Autobuzele propuse pentru achizitie sunt SOR ENS 12 Electric, cu podea complet coborata, care au o capacitate de transport de 102 locuri. Conform contractului, tot lotul de 32 de autobuze va trebui livrat in 18 luni. Primele vehicule vor ajung la Brasov in martie anul viitor
02.10.2020
Ultimul număr: Noiembrie 2024
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit