O nouă reglementare aprobată de Guvern, la cererea Ministerului Tranziției Ecologice, prevede că, începând din 2023, toate clădirile nerezidențiale care au o parcare cu mai mult de 20 de locuri de parcare trebuie să instaleze în mod obligatoriu puncte de încărcare electrică în aceste parcări. Concret, în parcările cu mai mult de 20 de locuri, acestea trebuie să dispună de instalații minime de infrastructură de încărcare a vehiculelor electrice, proporțional cu numărul total de locuri, în proporție de o stație de încărcare pentru fiecare 40 de locuri de parcare sau fracțiune de 40 de locuri, până la 1.000 de locuri, și încă o stație de încărcare pentru fiecare 100 de locuri suplimentare sau fracțiune de 100 de locuri.
Această obligație legală nu face distincție între tipul de vehicul căruia îi este destinată parcarea, astfel încât, conform celor confirmate de Ministerul Tranziției Ecologice către FENADISMER, aceasta se aplică și instalațiilor companiilor de transport care au parcări pentru flota lor de camioane, în ciuda faptului că aproape toate camioanele din Spania sunt alimentate cu motor diesel din cauza lipsei reale de ofertă de camioane electrice pe piață (cu excepția unor modele foarte limitate și pentru livrări pe distanțe scurte). De fapt, doar 2.695 de camioane electrice sunt înregistrate în prezent în țara noastră, conform datelor Idea, ceea ce reprezintă abia 0,6% din totalul flotei de transport.
sursa foto: FENADISMER
Combinatul de Ingrasaminte Chimice (CICh) Navodari a investit aproape 150.000 de euro in vehicule electrice pentru transportul angajatilor, renuntand la vehiculele pe baza de combustibil conventional. Compania a achizitionat recent patru autoutilitare care vor asigura transportul angajatilor din localitatile limitrofe Combinatului de la Navodari precum si o statie de incarcare electrica pentru autonomia totala a serviciului de transport.
„In cei 20 de ani de activitate, investitiile efectuate de noi, care au avut ca scop reducerea emisiilor poluante si protejarea mediului, s-au ridicat la peste 2,5 milioane de euro. Inlocuirea flotei care asigura transportul personalului nostru de la Navodari este o decizie in linie cu aceasta politica, dar si pentru ca, in opinia noastra, acesta este viitorul. Daca infrastructura ar permite si ar exista suficiente statii de incarcare in tara, am inlocui toate masinile companiei cu vehicule electrice”, a declarat Cezara Visan, director executiv al combinatului. Vehiculele au o autonomie de pana la 250 de km si au fost achizitionate de la distribuitorul Renault Romania. Statia de incarcare instalata in incinta combinatului permite alimentarea simultana a doua vehicule, pentru achizitionarea carora compania a accesat si facilitatile oferite de statul roman. „Am beneficiat de ecotichete rabla in suma de 45.000 de lei pentru fiecare vehicul”, a explicat directorul executiv al companiei. Redeschis in urma cu 20 de ani ca investitie privata, Combinatul de ingrasaminte chimice Navodari este in prezent singurul producator roman de ingrasaminte pe baza de tehnologii din Romania. CICh Navodari a incheiat exercitiul financiar 2018 cu o cifra de afaceri de 106 milioane lei si estimeaza pentru 2019 o crestere cu minim 5% a afacerilor.
02.10.2020
Ultimul număr: Septembrie 2024
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit