După ce porturile belgiene s-au reunit pentru creșterea puterii în zonă, porturile germane de la Marea Nordului anunță de asemenea o cooperare mult mai strânsă decât înainte. Intențiile au fost anunțate la Berlin, în cadrul unei conferinte organizate de DVV Media Group. Sub titlul „Porturile germane de la Marea Nordului – Mergem împreună spre viitor”, reprezentanții mediului de afaceri și șefii diferitelor ministere responsabile de porturi au discutat despre strategiile viitoare pentru porturile germane de la Marea Nordului, deoarece politicile portuare sunt în prezent un subiect de discuție nu numai la nivel național. De asemenea, Bremen și Hamburg sunt în curs de elaborare a unor noi planuri de dezvoltare portuară, iar Saxonia Inferioară a prezentat recent un document care prezintă perspectivele porturilor pentru următorul deceniu.
Indiferent de locul în care au loc discuțiile în Germania, toate sunt marcate de aceleași obiective: preocupările principale sunt, în primul rând, competitivitatea porturilor germane în raport cu porturile din Belgia, Olanda și Franța, care beneficiază toate de ajutoare de stat substanțiale, și, în al doilea rând, modernizarea infrastructurii. Pe parcursul evenimentului, a reieșit în mod clar că subiectele cheie ale viitorului, cum ar fi securitatea energetică, neutralitatea climatică, digitalizarea și automatizarea, vor fi aspecte centrale ale viitoarelor politici portuare.
Participanții au fost de acord că Strategia portuară națională va trebui să ofere mult mai mult sprijin porturilor pentru a face față acestor sarcini. În același timp, porturile însele au fost invitate să coopereze îndeaproape pentru a face față provocărilor viitoare.
Având în vedere această situație, locațiile portuare intenționează să organizeze alte evenimente comune pentru a genera un nou impuls pentru o cooperare strânsă între porturi.
Dr. Claudia Schilling, senator pentru știință și porturi al orașului Bremen: „Elaborarea unei noi Strategii portuare naționale este absolut esențială pentru a aborda situația actuală. Porturile vor putea asigura fiabilitatea aprovizionării și independența energetică în Germania doar dacă politicienii de la nivel național și de la nivelul landului federal, precum și industria portuară și cea a transporturilor vor lucra în strânsă cooperare. Bremen și celelalte landuri de coastă își vor asuma și în viitor responsabilitatea și vor continua să investească în infrastructura portuară. În același timp, însă, ne așteptăm ca guvernul federal să își asume o parte rezonabilă din aceste sarcini.”
Michael Westhagemann, senator pentru afaceri economice și inovare al orașului Hamburg: „Trebuie să devenim mai rapizi și trebuie să asigurăm condițiile-cadru adecvate. Doar așa putem dezvolta cu toții viitorul porturilor împreună. Acest lucru este esențial pentru a transforma porturile noastre în hub-uri energetice și numai așa putem reuși să atingem neutralitatea climatică.”
Dr. Berend Lindner, secretar de stat la Ministerul Economiei, Muncii, Transporturilor și Digitalizării din Saxonia Inferioară: „O rețea de transport eficientă și o infrastructură bine dezvoltată sunt vitale pentru porturile din Germania de Nord. Dacă dorim să consolidăm competitivitatea porturilor noastre maritime în raport cu porturile din gama vestică, trebuie să accelerăm proiectele de infrastructură. Exemplul actual al planificării și implementării terminalului LNG din Wilhelmshaven arată în mod clar că, de fapt, este posibil să se execute cu promptitudine mega-proiecte. Adoptarea legii germane de accelerare a utilizării LNG a creat cadrul juridic decisiv pentru ca acest lucru să aibă succes.”
02.10.2020
Ultimul număr: Septembrie 2024
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit