Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Transformarea digitală a redevenit o prioritate strategică majoră pentru companiile din întreaga lume, datorită progreselor în inteligența artificială (AI). Aceste progrese au un impact semnificativ, remodelând atât operațiunile interne ale companiilor, cât și procesele orientate către clienți, potrivit principalelor concluzii ale celei de-a cincea ediții a studiului „CxO Priorities 2024”, realizat de Horváth, o firmă globală de consultanță în management cu o experiență de 40 de ani, prezentă în România din 2005.

Ediția din acest an, intitulată „Rebalance your Organization towards a Digital, Deglobalized and Dynamic World”, a implicat interviuri cu peste 770 de executivi din aproximativ 30 de țări, identificând și câteva nevoi critice pentru companii. Printre acestea se numără necesitatea de a stabili modele operaționale bine structurate și de a dezvolta competențe esențiale în cadrul organizațiilor. Studiul a relevat că, deși adoptarea AI se accelerează la nivel global, aproape jumătate dintre companii se află încă în stadii incipiente, indicând o oportunitate majoră pentru creștere și inovare.

Conform studiului Horváth, 59% dintre executivii chestionați se așteaptă ca investițiile lor în AI să devină rentabile până în 2026, deși aproximativ jumătate dintre aceștia consideră că organizațiile lor sunt încă în fazele inițiale ale adoptării AI. Pentru a face față provocărilor economice actuale, companiile trebuie să promoveze structuri organizaționale agile, să definească noi abordări de leadership, să încurajeze o cultură a inovației și adaptabilității, să implementeze o infrastructură IT foarte securizată și să creeze lanțuri de aprovizionare robuste.

Companiile își dezvoltă structuri transnaționale, mutând generarea de valoare și dezvoltarea de noi produse către piețele aflate în creștere. Această tendință este influențată de lanțurile de aprovizionare optimizate, condiții favorabile de localizare și eficiența costurilor. Transformările de succes necesită redefinirea modelelor de guvernanță și colaborarea între sediul central și organizațiile regionale, așa cum și dezvoltarea de noi competențe. În același timp, riscurile cibernetice au crescut semnificativ în ultimul an, în special în industrii, precum cea a apărării (64%), retail (37%) și prelucrarea metalelor și minerit (36%), însă conștientizarea acestor riscuri a permis respingerea cu succes a majorității atacurilor.

„Transformarea digitală, susținută de AI, este acum mai importantă ca niciodată pentru companiile din întreaga lume, care doresc să-și îmbunătățească eficiența operațională, să îmbogățească experiențele clienților și să creeze noi modele de business. Organizațiile care îmbrățișează aceste schimbări și investesc în capacități AI vor fi mai bine poziționate să prospere într-un peisaj digital în continuă evoluție, iar echipa Horváth este pregătită să susțină companiile și executivii de top cu o competență vastă în modele de business, structuri organizaționale, procese și sisteme, pentru a-și alinia cu succes organizațiile pentru viitor.”,

a declarat Maria Boldor, Managing Director, Horváth România.

Studiul „CxO Priorities 2024”, realizat de echipa Horváth, a fost efectuat în urma a opt săptămâni de discuții față în față cu executivi, dintre care peste 40% la nivel de CEO, din 29 de țări de pe toate continentele. De asemenea, studiul a acoperit 14 industrii, inclusiv industrii manufacturiere, cum ar fi apărarea, producția auto, construcțiile, energia, FMCG și mineritul, precum și industrii din sfera serviciilor, cum ar fi asigurările și serviciile financiare, băncile, telecomunicațiile și transportul și logistica.

Un studiu realizat de Horváth în rândul companiilor din peste 15 industrii precum automotive, finanțe, comerț, IT, logistică și bunuri de larg consum și intitulat „IT Adaptive Study 2022: Digital Championship empowered by IT” arată că succesul în transformarea digitală este puternic abilitat de IT și că joburile legate de Big Data și Artificial Intelligence și competențele digitale ale angajaților sunt vitale pentru succesul proiectelor de transformare digitală.

Totodată, IMM-urile trebuie să-și realinieze organizarea internă în contextul transformării digitale, pentru a nu rămâne în urmă. Dintre companiile cu peste 10.000 de angajați, 57% au departamente pentru transformarea digitală, față de numai 33% dintre firmele cu până la 250 de angajați.

Studiul mai pune în evidență faptul că pozițiile profesionale care vor avea tot mai multă relevanță în interiorul companiilor în următorii trei ani vor fi Data Engineer (75%), Product Owner (67%), Business Consultant & Analyst (65%), Scrum Master (64%), AI Product Owner (64%) și Data Scientist (63%).

În plus, companiile au o nevoie urgentă de a optimiza planificarea și managementul portofoliului de proiecte pentru a asigura o utilizare eficientă a resurselor și competențelor. Interesant este faptul că în IT lipsa forței calificate de muncă este mai puțin critică decât sugerează opinia publică: 80% dintre respondenți nu se confruntă cu o astfel de problemă.

Externalizarea soluțiilor complexe reprezintă un factor cheie care generează un plus de valoare în urma câștigurilor rapide din cloud. Companiile urmăresc strategii de cloud consecvente cu caracteristici individuale de cloud și servicii. Alegerea unei strategii este determinată de factori individuali precum mărimea companiei: 44% dintre respondenți urmăresc o strategie cloud, iar 57% plănuiesc să o implementeze în următorii trei ani. În ceea ce privește hybrid cloud-ul, 62% urmăresc deja, iar pentru 76% este o prioritate în trei ani, iar pentru cloud-ul privat 62% îl urmăresc deja și 65% plănuiesc să-l implementeze în viitorul apropiat.

Securitatea IT reprezintă un scop major în contextul strategiilor bazate pe cloud și nu este percepută ca risc în privința externalizării. Pe lângă securitatea IT, participanții la studiu au agreat drept obiective principale ale unei strategii în cloud conectivitatea (75%), securitatea IT (74%), performanța (73%), flexibilitatea și optimizarea costurilor (73%) și stabilitatea (72%). Obstacolele pe care le întâmpină companiile în ceea ce privește migrația către cloud sunt cele legislative și de reglementare: GDPR (72%), pregătirea pentru cloud a sistemelor vechi, deja existente (65%), lipsa strategiei de aprovizionare (60%) sau lipsa abilităților necesare (59%).

Analizând răspunsurile participanților la acest studiu, Iulia Malioukis, Principal, Horváth România, explică faptul că, după ce, în ultimii doi ani, au fost prioritare asigurarea condițiilor pentru munca la distanță, în perioada post-Covid importanța datelor și a competențelor digitale necesare pentru valorificarea acestora va reveni în prim-plan. „Accentul se va pune pe digitalizarea business-ului în ansamblu, deoarece doar 20% dintre companii pot face un management al datelor cum și-l doresc, iar o treime nu dețin încă modele de date uniforme. Transformarea digitală se accelerează în majoritatea companiilor, iar succesul acestui proces depinde de colaborarea armonioasă între departamente, experți în IT și business, precum și de înțelegerea rolului de coordonare pe care îl joacă un CIO. În acest ecosistem rolul funcției de management al portofoliului de proiecte este crucial în succesul transformării digitale.