Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Legislația UE nu mai recunoaște standardul de siguranță a mărfurilor privind transporturile din Marea Britanie, astfel că toate expedițiile din Regatul Unit care includ serviciul de Transport Rutier de Marfă Aeriană (RFS) al Lufthansa vor fi taxate cu 0,17 eurocenți/kg sau minimum 17,25 lire sterline.

În aceleași condiții, operatorul Air France-KLM-Martinair Cargo a confirmat că nu va transfera aceste costuri ce țin de securitatea mărfurilor către clienții săi. „În conformitate cu noile cerințe aduse industriei prin Brexit, vom continua să efectuăm controale de integritate a mărfurilor la punctele noastre de acceptare din Marea Britanie. Screening-ul va fi finalizat în hub-urile noastre europene în conformitate cu standardele aviatice UE în vigoare. Nu vom implementa o taxă suplimentară de securitate în această etapă“, a declarat un purtător de cuvânt al Air France-KLM-Martinair Cargo, potrivit Loadstar.

Pe de altă parte, Lufthansa și-a informat clienții că serviciile de transport RFS care pleacă din Marea Britanie vor fi taxate cu 0,17 eurocenți/kg sau un tarif minimum de 17,25 lire sterline. „Suntem obligați din punct de vedere legal să respectăm această nouă hotărâre”, a afirmat un purtător de cuvânt al companiei. Este posibil ca transporturile aeriene de marfă care ajung din Marea Britanie către Europa pe un segment de transport rutier să nu mai fie acceptate ca fiind „sigure“ și, prin urmare, marfa va trebui să fie scanată din nou înainte de transbordarea în avion. Între Irlanda și UK sunt condiții separate și asemenea transporturi sunt acceptate.

Asociația rutieră de transport rutier (RHA) din Marea Britanie prezice că situaţia va fi undeva „între dezastru și catastrofă” atunci când perioada de tranziție a Brexit se încheie. RHA arată cu degetul spre guvernul britanic, acuzându-l că a lăsat industria transportului de marfă – și a afacerilor în general – într-o stare de neconformitate cu noul cadru comercial la mai puțin de două săptămâni distanță de termen. “Nu suntem optimiști pentru 1 ianuarie. Nu avem încredere în modul în care guvernul gestionează situația”, a declarat Rod McKenzie, directorul de politici al organismului comercial, într-un interviu acordat Lloyd’s Loading List. „De exemplu, în zona IT, abia pe 23 decembrie vom avea ocazia să vedem cum funcţionează Serviciul de Mișcare a Vehiculelor de Mărfuri (GVMS) – sistemul de tehnologie informațională pentru controlul frontierelor şi coordonarea mișcării vehiculelor -, deci cu numai opt zile înainte de Brexit. De patru ani avertizăm guvernul să pregătească acest sistem IT.”

Guvernul a sugerat că va oferi firmelor o oarecare lejeritate în controalele la frontieră în primele șase luni ale lui 2021, dar McKenzie este îngrijorat de modul în care vor fi „adaptate“ noile reguli în faza inițială şi pe cealaltă parte a Canalului, mai ales într-un scenariu fără acord.

RHA atrage atenţia, de asemenea, că mulţi dintre şoferii din UE nu se vor „deranja” să conducă în Marea Britanie în noul an, temându-se de haos, iar asta va genera o lipsă gravă de capacitate camion / șofer. „Având în vedere că șoferii de naționalitate UE reprezintă între 60% și 80% din totalul celor care operează pe rute către și dinspre Marea Britanie, reticența tot mai mare din partea lor de a traversa Canalul va avea implicații serioase pentru importul și exportul țării“, a mai spus Rod McKenzie.