Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Ministerul Transporturilor a publicat spre consultare publică proiectul de ordonanţă a Guvernului de transpunere în legislaţia naţională a Regulamentului european 1055/2020 şi a Directivei 1057/2020, ambele parte a Pachetului Mobilitate.

Odată cu adoptarea actului normativ de transpunere urmează să fie modificate OG 27/2011 privind transporturile rutiere şi OG 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere şi de odihnă ale conducătorilor auto. De asemenea, se va mai modifica OG 26/2011 privind înfiinţarea ISCTR, iar, în plus, componenta de detaşare a conducătorilor auto din Directiva 1057 are incidenţă pe domeniul reglementat de Legea 16/2017.

Foarte important, o dată cu transpunerea prevederii privind obligativitatea licenţierii vehiculelor având masa maximă total autorizată cuprinsă între 2,5 şi 3,5 t, aceasta a fost extinsă şi pentru vehiculele care fac transport naţional (în cont propriu sau în numele unui terţ), chiar dacă în regulament se vorbeşte doar despre transport internaţional.

Întreprinderile se vor autoriza pentru accesul la ocupaţia de operator de transport rutier prin înregistrarea în Registrul electronic păstrat şi gestionat de autoritatea competentă.

Ordonanţa de urgenţă va intra în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial şi se va aplica începând cu 2 februarie 2022. Între timp, toţi cei interesaţi să aducă amendamente proiectului de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul transporturilor rutiere o pot face până pe 10 ianuarie 2022. La cererea patronatelor din transporturi, tot pe 10 ianuarie va avea loc la sediul MT o subcomisie de dialog social pe acest proiect, iar pe 11 ianuarie este planificată comisia de dialog social în care vor fi luate în discuţie mai multe proiecte de acte normative.