Cerealele furajere din Ucraina aflate în tranzit pe teritoriul României nu mai sunt controlate și nici tarifate în punctele de trecere a frontierei de către reprezentanții Autorității Naționale Sanitar-Veterinare (ANSVSA), iar cele pentru consum uman vor fi supuse acelorași derogări începând cu data de 20 iulie, potrivit declarațiilor făcute de Mariana Țerbea, directorul Direcției Evidență Informatizată, Tehnologia Informației şi Gestiunea Activităților de Import – Export din cadrul ANSVSA, în cadrul evenimentului Constanța Grains & Intermodal Hub, organizat joi, 7 iulie, de revista Tranzit la București.
De la declanșarea crizei din Ucraina, ANSVSA a venit în întâmpinarea tuturor solicitărilor venite din partea Guvernului ucrainean. Subiectul cel mai fierbinte acum îl reprezintă tranzitul cerealelor.
„Pentru fluidizarea transporturilor de cereale aflate în tranzit pe teritoriul României , ANSVSA a decis eliminarea controalelor prin modificarea Ordinului președintelui nr. 1/2006. Astfel, toate transporturile de cereale care tranzitează teritoriul României nu mai trebuie să fie controlate de noi. Vorbim de cerealele pentru consum furajer, iar cele pentru consum uman vor fi eliminate în totalitate în jurul datei de 20 iulie. Fiecărui transport îi erau alocate 10-15 minute“, a precizat Mariana Țerbea.
Pe lângă această măsură, a fost reînființat punctul de intrare de la Stânca-Costești, județul Botașani, contribuind astfel la creșterea capacității pentru creșterea exporturilor din Republica Moldova către țări terțe. În plus, la nivelul ANSVSA, Guvernul a aprobat un Memorandum prin care posturile de la frontieră au fost suplimentate cu 25 de locuri, pentru un total de 74 de inspectori.
Așa cum a explicat directorul Direcției Evidență Informatizată, Tehnologia Informației şi Gestiunea Activităților de Import – Export, pentru fluidizarea transporturilor de produse care au origine animală provenite din Ucraina au mai fost aprobate temporar alte trei posturi de control la punctele de trecere Vicșani / Dornești, Isaccea și Galați.
„Întrucât Ucraina nu este autorizată să exporte foarte multe tipuri de mărfuri în UE, implicit în România, ca și măsură de flexibilitate, Comisia Europeană a aprobat tranzitarea teritoriului României cu orice tip de produse de origine animală. Practic, ANSVSA se asigură că aceste produse intră și părăsesc teritoriul României. În viziunea noastră aceste mărfuri sunt considerate neconforme și ele nu trebuie să rămână pe teritoriul României“, a mai explicat Mariana Țerbea.
Mai multe despre declarațiile oficialului ANSVSA în raport cu situația din portul Constanța veți putea citi în numărul următor al revistei Tranzit.
Galeria FOTO de la evenimentul din 7 iulie poate fi accesată AICI.
VIDEO
02.10.2020
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit