IRU salută comunicarea Uniunii Competențelor a Comisiei Europene și recunoașterea clară a crizei de forță de muncă din sectorul transportului rutier, întrucât se pun astfel bazele pentru acțiuni ulterioare în rezolvarea acestei probleme.
Strategia Comisiei abordează deficitul de forță de muncă și deficitul de competențe în mai multe industrii, concentrându-se pe educația și formarea profesională, îmbunătățirea calificărilor, mobilitatea lucrătorilor profesioniști și recunoașterea calificărilor, inclusiv din țări terțe.
În timp ce acordă prioritate STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) și mediul academic, Comisia subliniază, de asemenea, nevoia de formare profesională mai puternică și de perfecționare continuă, care sunt, de asemenea, esențiale pentru transportul rutier.
Reprezentantul Uniunii Transporturilor Rutiere Internaționale (IRU), Raluca Marian, a declarat: „Este încurajator să vedem Comisia Europeană recunoscând lipsa acută de forță de muncă în transportul rutier. Această strategie este un pas vital către construirea unei forțe de muncă din UE mai puternice, pregătite pentru viitor. IRU se angajează să colaboreze cu factorii de decizie pentru a transforma această recunoaștere în soluții concrete care să atragă, să formeze și să rețină profesioniști calificați, asigurându-se că mobilitatea și economia Europei continuă să prospere”.
Pentru a se asigura că strategia are un impact real asupra transportului rutier, IRU solicită Comisiei să o consolideze cu măsuri specifice, inclusiv:
Inițiativele conduse de IRU, cum ar fi STEER2EU și SDM4EU, oferă deja soluții structurate, transfrontaliere pentru forța de muncă. Alinierea acestor eforturi la strategia Uniunii Competențelor va contribui la construirea unei forțe de muncă rezistente și calificate în domeniul transporturilor.
IRU așteaptă să colaboreze îndeaproape cu instituțiile UE și cu părțile interesate pentru a transforma această recunoaștere în acțiuni concrete care să asigure viitorul sistemului de transport al Europei.
Sursa foto: IRU
Statele membre pot începe să-și dezvolte sistemele informatice pentru pregătirea unui transport de mărfuri fără documente pe hârtie, după ce primele acte normative privind implementarea concretă a Regulamentului eFTI au fost adoptate la începutul acestui an. UE a stabilit, așadar, modul în care ar trebui proiectate sistemele informatice și datele care urmează să fie schimbate între acestea.
Începând cu iulie 2027, datele trebuie să poată fi partajate prin platforme IT sigure, certificate eFTI, care să fie integrate cu ușurință în sistemele de gestionare a datelor utilizate de companii. Acestea vor putea apoi să partajeze date standardizate de transport de marfă cu autoritățile și partenerii de afaceri. Schimbarea digitală va reduce sarcina administrativă pentru operatorii de transport și autoritățile naționale, va crește securitatea datelor și va facilita conformitatea cu reglementările UE și naționale privind transportul de marfă.
Comisarul pentru transport durabil și turism, Apostolos Tzitzikostas, a declarat: „Sectorul transportului de mărfuri din Europa se pregătește pentru viitor. Introducerea informațiilor electronice privind transportul de marfă este un mare pas înainte, conducând transformarea digitală a sistemelor noastre de transport și îmbunătățirea eficienței. În plus, ar putea aduce economii de până la 1 miliard de euro pe an. Prin crearea de standarde comune și făcând sistemele să funcționeze împreună, eFTI promovează transportul fără hârtie al UE.”
Începând cu ianuarie 2025, pe baza specificațiilor de implementare furnizate în aceste prime acte normative și de punere în aplicare eFTI, statele membre pot începe dezvoltarea sistemelor informatice necesare pentru a permite autorităților să verifice informațiile de transport conforme cu eFTI. Până în septembrie 2025, Comisia intenționează să adopte specificațiile de implementare eFTI rămase. Acestea vor oferi cerințe funcționale și tehnice detaliate pentru sistemele și serviciile IT care vor fi utilizate de întreprinderi (platforme eFTI și furnizori de servicii eFTI) și regulile pentru certificarea acestora. Din ianuarie 2026, platformele eFTI și furnizorii de servicii vor putea să se pregătească pentru operațiuni. Autoritățile statelor membre vor putea să accepte date stocate pe platforme certificate eFTI pentru inspecție, iar din 9 iulie 2027 Regulamentul eFTI se va aplica în totalitate. După această dată, autoritățile statelor membre vor trebui să accepte informațiile partajate electronic de către operatori prin intermediul platformelor certificate eFTI.
02.10.2020
Ultimul număr: Iunie 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit