Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Asociația germană de transport, logistică și managementul deșeurilor (BGL) dorește să îi introducă pe șoferii profesioniști germani în grupa a -2-a de risc, oferindu-le astfel prioritate la vaccinare, din grupa a 3-a unde sunt în prezent.

„Noi servim foarte mulți clienți și nu poți respecta mereu regulile Corona, în special în momentele în care șoferii sunt nevoiți să aștepte într-o cameră mică, unde mai sunt și alți oameni. De asemenea, la graniță ești nevoit să aștepți în coadă fără nicio distanțare“, a explicat o tânără șoferiță, Alexandra Lenz de la Fulda. Aceasta a mai spus că, din păcate, șoferii de camion nu sunt în fruntea listei atunci când vine vorba de prioritizarea la vaccin.

De la Berlin, prin biroul de presă al Ministerului Sănătății, răspunsul la solicitarea Alexandrei, de a muta șoferii în grupa a 2-a de risc, a fost următorul: „Disponibilitatea vaccinului împotriva SARS-CoV-2 este limitată la momentul de față. Asta înseamnă că este necesar să determinăm ordinea în care cetățenii se pot vaccina“. Mai departe, autoritățile au făcut referire la campania de vaccinare și la recomandările prevăzute de Comisia de vaccinare – Standing Vaccination Commission (STIKO). Potrivit acesteia, persoanele care lucrează în cadrul unei infrastructuri critice au dreptul la prioritate la vaccinare, cu precădere angajații din industriile „farmaceutică, pompe funebre, FOOD, utilități și managementul deșeurilor, transport și trafic (transport public local)“.

Citește și: BAG și BGL au identificat 4.000 de încălcări ale reglementărilor de cabotaj

În aceste condiții, BGL vede o oportunitate și afirmă că „persoanele care asigură funcționarea industriei logistice relevante pentru sistem au dreptul la vaccinare cu prioritate ridicată“. Iar asta înseamnă, potrivit BGL, în special șoferii profesioniști. În acest sens, asociația a propus un formular pentru un eșantion care să fie completat de asociațiile și antreprenorii regionali, care la rândul lor se vor coordona cu autoritățile responsabile.

Asociația pentru transportul rutier de mărfuri CETM-Madrid solicită autorităților madrilene să considere transportatorii și șoferii profesioniști drept personal prioritar care urmează să fie vaccinat în prima etapă, imediat după rezidenți și personalul sanitar.

Organizația transportatorilor madrileni consideră că lucrătorii din transporturi au fost supuși unui risc crescut de infectare încă de la începutul pandemiei. Un alt argument este acela că sectorul este considerat a fi unul esențial în toate această perioadă și că fără el ar fi fost imposibil ca economia să funcționeze. Astfel, CETM-Madrid solicită autorităților orașului ca sectorul transportului rutier de mărfuri să fie considerat o prioritate în protocolului de vaccinare al administrației publice și astfel lucrătorii din domeniu să fie vaccinați în prima etapă.

Dacă Comunitatea Madrid descrie vaccinarea împotriva COVID-19 ca „singura alternativă pentru depășirea pe termen scurt și mediu a pandemiei care evoluează în țara noastră din martie 2020”, CETM-Madrid îi îndeamnă pe liderii Comunității Autonome din Madrid să ia în considerare necesitatea muncii transportatorilor și riscul ridicat la care se expun aceștia și astfel ca ei să fie pe lista categoriile aflate în prima rundă de vaccinare.