Renault Trucks va adăuga la oferta sa de utilitare uşoare trei modele electrice produse de Flexis, o companie formată prin parteneriatul Volvo Group, Renault Group şi CMA CMG Group pentru dezvoltarea unei noi generații de soluții de logistică urbană.
Bazate pe o nouă platformă complet electrică și conectată, aceste trei modele – o furgonetă, un șasiu-cabină modular și o furgonetă step-in – urmează să fie distribuite de Renault Trucks. Ele vor fi integrate în gama Renault Trucks E-Tech, care oferă cea mai extinsă selecție de soluții de transport electrice din Europa, cuprinzând Renault Trucks E-Tech Master și Trafic LCV, precum și Renault Trucks E-Tech D, D Wide, T și C (MHDV de la 16 la 50 de tone), alături de bicicletele de marfă Kleuster.
Noua companie, Flexis SAS, este axată pe dezvoltarea de vehicule de logistică urbană 100% electrice, 100% conectate, 100% centrate pe mediul urban și 100% personalizabile, bazate pe o platformă comună de skateboard EV-native, echipate cu arhitectura electronică Software Defined Vehicle (SDV). Platforma permite vehiculelor să trimită date în timp real către operatorii de gestionare a flotei pentru a maximiza eficiența operațională, precum și să primească actualizări prin wireless, transformând practic vehiculul într-un computer pe roți.
Gama de vehicule proiectate din start pentru a fi propulsate de baterii electrice se caracterizează printr-o înălțime redusă a podelei pentru a facilita încărcarea și descărcarea coletelor, posibilitatea de a personaliza complet interiorul vehiculelor fără constrângerile hardware-ului modernizat, integrarea unor soluții de baterii de mare capacitate care permit încărcarea rapidă (80% în mai puțin de 20 de minute) și cea mai bună autonomie pentru operațiunile urbane (până la 450 km WLTP per încărcare).
Modelul Step-In van are o siluetă unică în segmentul furgonetelor medii, cu uși glisante față și o ușă cu obturator spate pentru optimizarea încărcării. Furgoneta oferă acces ușor între habitaclu și zonele de încărcare, cu o înălțime de 1,90 m, permițând șoferilor să meargă confortabil în poziție verticală în întregul vehicul.
Cargo Van este adaptat la nevoile urbane de livrare pe ultimul kilometru și nu numai, cu o caroserie modulară, cu diferite dimensiuni.
Designul multifuncțional, rezistent la mediul urban, abordează toate limitările ofertelor actuale de pe piață, inclusiv manevrabilitatea superioară și o înălțime totală de 1,9 m, care îi permite să intre cu ușurință în parcările subterane și în garajele din orașe.
Producția în serie a celor trei modele (Step-in Van, Cargo Van şi furgon) va începe la mijlocul anului 2026 la uzina Sandouville a Grupului Renault din Franța.
Aceasta vizează camioanele (prin schema Start pentru e-truck) și vanurile electrice (prin SEBA), dar și vehiculele de construcții și echipamentele de încărcare/descărcare (prin SSEB).
Deoarece valoarea totală a subvenției este limitată (30 de milioane de euro pentru camioane/vanuri, 36 de milioane de euro pentru echipamente speciale, alături de 14 milioane de euro pentru retehnologizare și 10 milioane de euro pentru inovare), asociația olandeză de transport și logistică TLN recomandă firmelor interesate să depună cerere cât mai repede. Cu atât mai mult cu cât în 2022 schema AanZET pentru camioane fără emisii a fost epuizată la scurt timp după apariție.
Pe lângă bugetul ajustat, cele mai importante modificări față de 2022 se referă la o mai bună aliniere a perioadei de aplicare la perioada de vacanță și la faptul că subvenția poate fi aplicată numai atât timp cât există buget. Cererile pot fi depuse numai prin intermediul formularului digital pus la dispoziție de Agenția olandeză pentru întreprinderi (RVO), formular care va fi eliminat de pe site după atingerea plafonului.
02.10.2020
Ultimul număr: Iunie 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit