Ad
Ad
Ad
Ad

Stellantis, grupul auto care include alianța Peugeot-Citroën şi Fiat-Chrysler, a anunţat miercuri, 5 ianuarie, că va colabora cu retailerul online Amazon pentru a dezvolta automobile şi camioane conectate, care vor utiliza în special serverele cloud AWS ale grupului american precum şi sistemul său de comandă vocală Alexa.

În parteneriat cu Amazon, Stellantis va dezvolta software pentru sistemele de infotainment „Smart cockpit“, o platformă electronică care va fi integrată în vehiculele produse de Stellantis începând din 2024, au precizat cele două companii într-un comunicat de presă publicat cu ocazia Salonului CES de la Las Vegas, potrivit AFP.

Acest acord permite Amazon să dobândească o prezenţă mai mare în industria de transport şi, de asemenea, ar urma să ajute Stellantis să recupereze decalajul care îl separă de Tesla în dezvoltarea de sisteme sofisticate de infotainment pentru vehicule care sunt conectate la cloud.

Conform unui al doilea acord, Amazon va fi primul client pentru noua linie de utilitare electrice de livrări a Stellantis, ce urmează a fi lansată pe piaţă în 2023. Amazon are deja un acord pentru a achiziţiona 100.000 de utilitare electrice de la start-up-ul Rivian Automotive.

Grupul Stellantis are nu mai puţin de 14 mărci din portofoliul său, printre care Peugeot, Jeep, Ram, Fiat şi Opel.

Multe grupuri auto încheie în prezent asemenea alianţe. IVECO are o alianță tot cu Amazon, Ford a anunţat în 2021 un parteneriat cu Google, Renault colaborează tot cu Google, în timp ce Microsoft a încheiat parteneriate cu Volkswagen şi GM pentru proiecte de conducere autonomă.

Din punctul de vedere al producătorilor germani de vehicule, noile servicii și oferte pentru conducerea autonomă sunt o oportunitate de a elimina preocupările privind protecția datelor, cum ar fi cele în legătură cu marile companii de internet din SUA. Scopul este de a face condițiile de utilizare complet transparente, a anunțat șeful Daimler, Ola Källenius, joi seară, 15 iulie, într-o discuție cu reprezentanții firmei de consultanță de management PWC din Frankfurt.

Când a fost întrebat despre concurența Google în dezvoltarea sistemelor de vehicule complet automatizate, Källenius a spus: „Vrem să facem conducerea mai sigură, mai conectată, mai transparentă.” Iar acest standard trebuie să se aplice încă de astăzi: „Utilizatorii pot activa serviciile individuale și le pot opri. Și dacă nu doresc urmărirea vehiculelor, de exemplu, pot dezactiva această funcție”.

Odată cu apariția preconizată a conducerii autonome, problema securității datelor va deveni probabil mai explozivă în întreaga industrie. Șeful Continental Nikolai Setzer a explicat că „procesarea datelor pe roți” în creștere trebuie luată în considerare și la „sistemele relevante pentru siguranță clasică, cum ar fi o frână”. Conti are experiență care poate fi combinată cu conducerea automată. Setzer critică Germania pentru stadiul incomplet de acoperire cu standardul celular rapid 5G, „majoritatea țărilor fiind deja mai bine acoperite.”