Țările preferate pentru investiții chineze în automotive, în funcție de valoare, din 2018 în 2023 (în milioane de dolari)
Așa cum reiese dintr-o analiză recentă a Upply (Chinese automotive investment for the European market (upply.com)) referitoare la exporturile auto și investițiile chineze în Europa, principalii producători chinezi de autovehicule care exportă mașini către UE și cei care vor să deschidă fabrici aici nu sunt întotdeauna aceleași firme. Exporturile de vehicule electrice către Europa sunt alimentate în principal de activitățile de producție offshoring, cum ar fi Tesla sau Dacia, dar și de mărcile europene consacrate achiziționate de producătorii auto chinezi (MG, de exemplu, cumpărat de SAIC).
Exporturile chineze de vehicule electrice pot fi considerate cumva un model în producția de automobile offshoring, în timp ce localizarea fabricilor în Europa este strategia de nearshoring a unor mărci chinezești încă necunoscute consumatorilor europeni și în cazul cărora, în ciuda progreselor notabile făcute, vânzările sunt încă sub cele ale mărcilor europene achiziționate de companiile chineze. Potrivit Autorității Federale de Transport din Germania, în 2023 BYD a vândut în această țară 4.139 de unități, față de 21.323 de unități, câte a vândut MG Roewe.
În plus, în pofida creșterii continue de două cifre a exporturilor chineze de vehicule electrice către piața europeană, ponderea lor totală în cererea UE (inclusiv importurile intra-UE) a scăzut ușor în 2023: în primele 10 luni ale anului a fost de 17,6%, față de 18,9% în aceeași perioadă din 2022, în termeni de volum, potrivit Eurostat, tendință care se observă și în termeni valorici.
Acest lucru a fost însoțit de creșterea producției locale europene, în special în Germania. Stabilirea unei prezențe locale poate spori gradul de conștientizare a mărcii și pătrunderea pe piață, dar mai ales devine o necesitate odată cu înăsprirea previzibilă a reglementărilor care vizează vehiculele electrice fabricate în China – în octombrie anul trecut, CE a lansat oficial o anchetă antisubvenție privind importurile de vehicule electrice cu baterii din China.
În afară de atractivitatea pieței europene, concurența acerbă de pe piața lor internă este un alt motiv important pentru care firmele chineze fac eforturi să se extindă în străinătate. Sectorul auto chinez este expus unor riscuri tot mai mari de supracapacitate, având în vedere încrederea scăzută a consumatorilor interni, și de aceea s-ar putea proceda la fel ca în cazul panourilor solare din China, pentru care cererea externă a contrabalansat problemele de pe piața internă.
Armatus, o filială a Inter Cars, este distribuitor al camioanelor și furgonetelor BYD. Rețeaua de dealeri BYD Truck va include 5 puncte în Polonia până la sfârșitul acestui an, care vor vinde și vor asigura service-ul vehiculelor.
„Polonia, fiind a patra piață ca mărime pentru vânzările de camioane din Europa, reprezintă o oportunitate extraordinară de creștere pentru camioanele electrice BYD”, explică directorul general al BYD Europe pentru vehicule comerciale, Isbrand Ho. Rețeaua de service va fi construită de Inter Cars. Directorul general al Armatus, Slawomir Rybarczyk prezice faptul că cererea de vehicule electrice va crește cu pași repezi.
Datele Asociației Poloneze a Industriei Auto arată că electrificarea transportului greu se află abia la început. Pe parcursul întregului an 2022, în Polonia au fost înmatriculate 26 de autovehicule electrice cu un masă maximă admisă de peste 3,5 tone, iar în primele patru luni ale acestui an au fost înmatriculate 36 de vehicule, dintre care 29 de van-uri Ford, patru Volvo, două Renault și un Scania. Flota totală cuprinde 38 de camioane electrice de până la 6 tone masă maximă admisă și 21 de unități de peste 6 tone.
Inter Cars activează pe piața poloneză de peste 30 de ani și este listată la bursă din 2004. Este, de asemenea, importator de camioane Isuzu și Ford. BYD este specializată în construcția de mașini electrice. În 2014, compania a încercat să vândă autobuze electrice către MZA Varșovia, dar Solaris a arătat la momentul respectiv că prețurile furnizorului chinez erau anormal de scăzute.
Transportatorii sunt sceptici în ceea ce privește electrificarea transportului pe distanțe lungi. Conform calculelor unui transportator polonez, dacă ar dori să electrifice jumătate din flota sa, ar avea nevoie de 70 MWh de energie, ceea ce ar priva întregul oraș Tychy, unde are autobaza, de energie electrică.
În plus, camioanele electrice sunt puțin mai grele decât cele diesel și există temeri și în ceea ce privește siguranța stingerii unui eventual incendiu apărut la camioanele electrice.
02.10.2020
Ultimul număr: Iunie 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit