Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

În 2022, în Italia au dispărut 2.416 vehicule grele de marfă, cu 10% mai mult decât în anul precedent, și 6.620 de vehicule comerciale, cu 18% mai mult. Acestea sunt cifrele din raportul anual al Viasat, bazat pe estimările neconsolidate ale poliției de stat. Numărul total de vehicule de transport de mărfuri furate este, prin urmare, de 9.036, ceea ce reprezintă o creștere anuală de 15,5%. Dintre acestea, doar 43,5% dintre vehicule sunt recuperate, o cifră care scade la 34% pentru vehiculele grele și crește la 47% pentru vehiculele ușoare.

Regiunile cele mai afectate sunt Apulia (1.533 de unități furate), Lombardia (1.527 de unități), Lazio (1.273 de unități) și Campania (1.179 de unități). „Furtul de bunuri în timpul transportului este una dintre activitățile preferate ale infractorilor cibernetici”, comentează Gianni Barzaghi, director general Business Unit Fleet Italia al Viasat. Grupurile de infractori cu pregătire tehnologică văd camioanele și van-urile ca pe niște ținte ușor de jefuit.

Și chiar și atunci când sunt recuperate, de foarte multe ori au fost deja „curățate” de bunurile pe care le transportau. Cum să se apere atunci? Tehnologia prin satelit este, cu siguranță, cea mai sigură metodă, deoarece permite ca vehiculul să fie protejat și, dacă este furat, să fie găsit prin geolocalizare.

Amenințarea atacurilor cibernetice în Germania a crescut și mai mult după atacul Rusiei asupra Ucrainei.

Încă din toamna anului trecut, a trebuit să fie declarată o „alertă roșie” în anumite părți, a declarat joi președintele Biroului Federal pentru Securitatea Informației (BSI), Arne Schönbohm, în cadrul „Conferinței de la Potsdam pentru securitatea cibernetică națională”. După invazia Rusiei în Ucraina, situația s-a deteriorat și mai mult, chiar dacă până în prezent nu poate fi identificată nicio campanie controlată la nivel central.

Pe de o parte, există o amenințare abstractă crescută, a declarat șeful BSI în cadrul conferinței Institutului Hasso Plattner (HPI). Dar au existat și atacuri concrete. Un atac asupra filialei germane a companiei petroliere rusești Rosneft aproape că a dus la o întrerupere masivă a distribuției de petrol, în special în zona Berlinului și a Brandenburgului.

„Acest lucru a fost evitat doar pentru că am reușit să repunem în funcțiune sistemele IT ale Rosneft Deutschland în scurt timp.” În discursul său, Schönbohm a dat vina pe „hacktiviștii” din colectivul Anonymous pentru atac. Rosneft Deutschland a fost vizată de atacatori ca o presupusă țintă rusă, a spus el, deși compania face parte din infrastructura critică a Germaniei.

Atacul Rusiei asupra Ucrainei prezintă, de asemenea, riscul unor daune colaterale. De exemplu, atacul cibernetic împotriva serviciului prin satelit KA-SAT al Viasat, care este utilizat de armata ucraineană, a afectat și operatorii de turbine eoliene din Germania, deoarece întreținerea de la distanță a turbinelor eoliene se realiza, de asemenea, prin intermediul KA-SAT.

Președintele Biroului Federal de Poliție Criminală (BKA), Holger Münch, a subliniat numărul în creștere rapidă al infracțiunilor comise în spațiul cibernetic. În timp ce infracțiuni precum furturile sau infracțiunile violente sunt în scădere, numărul infracțiunilor cibernetice înregistrate a crescut de peste 2 ori din 2015. Infracțiunile pe internet sunt acum oferite ca serviciu („crime-as-a-service”). BKA înregistrează o profesionalizare constantă a infractorilor. Acest lucru face posibile atacuri cibernetice din ce în ce mai complexe.

Pentru a rupe această tendință, trebuie să se dezvolte și aplicarea legii, a cerut Münch. De exemplu, BKA oferă poliției din statele federale și municipalităților soluții sofisticate din punct de vedere financiar și tehnic pentru combaterea criminalității. Acest lucru ar trebui să asigure, de asemenea, că secțiile de poliție de pe teren sunt capabile să proceseze în mod eficient rapoartele de infracțiuni pe internet, de exemplu.