Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Balanța comercială a zonei euro a înregistrat un sport negativ în noiembrie 2021, atunci când deficitul comercial ajustat sezonier a fost de 1,3 miliarde de euro, potrivit unei raportări a Eurostat din 14 ianuarie 2022.

În noiembrie, exporturile au crescut cu 3% comparativ cu octombrie, în timp ce importurile au crescut cu 4,5%. Acesta este primul deficit comercial al zonei euro din octombrie 2011.Cu o lună înainte, zona euro atinsese un excedent de 1,8 miliarde de euro, arată datele Eurostat. Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, atât exporturile, cât și importurile au crescut semnificativ în noiembrie. Dacă exporturile au crescut cu 14,4% de la an la an, importurile au crescut mult mai puternic, respectiv cu 32%. Potrivit Eurostat, acest lucru se datorează în primul rând creșterii semnificative a prețurilor la energie.

Statele care nu fac parte din zona euro trebuie sa fie sprijinite financiar in aceleasi conditii ca cele din zona euro pe durata crizei noului coronavirus, a scris, ieri, pe Facebook, deputatul Dragos Pislaru (Renew Europe, USR-PLUS) care a transmis Comisiei Europene o scrisoare prin care toata delegatia Romaniei in Parlamentul European si membri ai altor delegatii „solicitam urgent modificari prin care tarile din afara zonei euro sa primeasca sprijin consistent pentru finantare”.

„Am transmis o scrisoare Comisiei Europene prin care toata delegatia Romaniei in Parlamentul European si membri ai altor delegatii solicitam urgent modificari prin care tarile din afara zonei euro sa primeasca sprijin consistent pentru finantare. In zilele urmatoare Comisia Europeana intentioneaza sa faca modificari legislative cu privire la cerintele de capital in sectorul bancar (CRR). Solicitam urgent modificari aduse unor amendamente la Regulamentul nr. 575/2013 pentru a asigura accesul egal pentru toate statele membre ale Uniunii la finantare si emitere de datorii”, a aratat eurodeputatul Dragos Pislaru. 

Oficialul a explicat faptul ca pentru Romania si celelalte state membre din afara zonei euro, este mai dificil sa isi finanteze datoriile publice in moneda nationala, avand in vedere ca aceasta depinde de pietele locale, care nu sunt suficient de mari si lichide in situatia economica actuala. „O finantare importanta poate fi atrasa, ca raspuns la criza actuala, prin emiterea de obligatiuni in euro, deoarece ofertele de finantare in moneda unica sunt mai atractive, fiind oferite la un pret mai mic si in conditii mai bune pentru investitori. Solicitarea expresa transmisa Comisiei Europene vizeaza modificari temporare de reglementare care sa permita accesul investitorilor la astfel de obligatiuni emise de state membre non-euro, facilitand obtinerea finantarii atat de necesare pentru tari precum Romania in aceasta perioada dificila pentru cetateni si economie.”