Balanța comercială a zonei euro a înregistrat un sport negativ în noiembrie 2021, atunci când deficitul comercial ajustat sezonier a fost de 1,3 miliarde de euro, potrivit unei raportări a Eurostat din 14 ianuarie 2022.
În noiembrie, exporturile au crescut cu 3% comparativ cu octombrie, în timp ce importurile au crescut cu 4,5%. Acesta este primul deficit comercial al zonei euro din octombrie 2011.Cu o lună înainte, zona euro atinsese un excedent de 1,8 miliarde de euro, arată datele Eurostat. Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, atât exporturile, cât și importurile au crescut semnificativ în noiembrie. Dacă exporturile au crescut cu 14,4% de la an la an, importurile au crescut mult mai puternic, respectiv cu 32%. Potrivit Eurostat, acest lucru se datorează în primul rând creșterii semnificative a prețurilor la energie.
Oficialul a explicat faptul ca pentru Romania si celelalte state membre din afara zonei euro, este mai dificil sa isi finanteze datoriile publice in moneda nationala, avand in vedere ca aceasta depinde de pietele locale, care nu sunt suficient de mari si lichide in situatia economica actuala. „O finantare importanta poate fi atrasa, ca raspuns la criza actuala, prin emiterea de obligatiuni in euro, deoarece ofertele de finantare in moneda unica sunt mai atractive, fiind oferite la un pret mai mic si in conditii mai bune pentru investitori. Solicitarea expresa transmisa Comisiei Europene vizeaza modificari temporare de reglementare care sa permita accesul investitorilor la astfel de obligatiuni emise de state membre non-euro, facilitand obtinerea finantarii atat de necesare pentru tari precum Romania in aceasta perioada dificila pentru cetateni si economie.”
02.10.2020
Ultimul număr: Mai 2023
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit