Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Eurodeputații doresc să extindă obiectivul de reducere a emisiilor la 60% până în 2030 şi cer Comisiei revizuirea legislaţiei care poate pune în pericol această ţintă

Eurodeputații din Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară au votat vineri, 11 septembrie, ca neutralitatea climatică să devină obligatorie până în 2050 atât în UE, cât și în statele membre și solicită un obiectiv mai ambițios de reducere a emisiilor până în 2030 şi anume cu 60% faţă de 1990, în loc de „cel puțin 50% până la 55%”, așa cum a propus comisia. De asemenea, aceștia doresc ca comisia să propună un obiectiv intermediar pentru 2040 în urma unei evaluări de impact, pentru a se asigura că UE este pe drumul cel bun pentru a-și atinge obiectivul pentru 2050.

Eurodeputații solicită Comisiei să propună până la 31 mai 2023 o strategie la nivelul UE cu privire la modul de a ajunge la neutralitatea climatică în 2050 şi să evalueze și să propună modificări la toate legislațiile relevante ale UE care contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (În aceeaşi linie ar putea merge şi excluderea reglementărilor care creşte nivelul poluării, precum Comisia ar urma să emită un raport la fiecare doi ani cu privire la progresele realizate de UE și statele membre în direcția atingerii obiectivelor climatice. De asemenea, ar trebui creat un organism științific independent pentru a monitoriza progresul.

Contrar propunerii Comisiei, eurodeputații vor, de asemenea, atât UE, cât și toate statele membre în mod individual să devină neutre din punct de vedere climatic până în 2050 și solicită suficientă finanțare din partea UE și a statelor membre pentru a face acest lucru. În plus, deputații europeni spun că atât UE, cât și statele membre ar trebui să fie „negative” din punct de vedere climatic după 2050, ceea ce înseamnă că trebuie să elimine mai multe gaze cu efect de seră decât emit.

UE și statele membre trebuie, de asemenea, să elimine treptat toate subvențiile directe și indirecte pentru combustibilii fosili până cel târziu la 31 decembrie 2025, subliniind necesitatea continuării eforturilor de combatere a sărăciei energetice.

În cele din urmă, deputații europeni includ un articol de revizuire pentru a se asigura că legea climatică rămâne aliniată la eforturile de limitare a creșterii temperaturii la 1,5 °C, în conformitate cu Acordul de la Paris.

Articole similare

Ad