Parlamentul European și Consiliu au ajuns la un nou acord privind creșterea numărului de stații de reîncărcare electrică și de alimentare cu hidrogen accesibile publicului, în special pe principalele coridoare și noduri de transport ale Uniunii Europene. Acesta este un acord de referință, care va permite tranziția către transportul cu emisii zero și va contribui la obiectivul de reducere a emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, se arată într-un comunicat DG MOVE.
Noul Regulament pentru implementarea infrastructurii pentru combustibili alternativi (AFIR) stabilește obiective obligatorii de implementare pentru infrastructura de reîncărcare electrică și alimentare cu hidrogen pentru sectorul rutier, maritim și aerian. Punând la dispoziție un minim de infrastructură de reîncărcare și realimentare în UE, regulamentul are ca obiectiv să pună capăt îngrijorărilor consumatorilor cu privire la dificultatea de a reîncărca sau alimenta un vehicul, asigurând accesibilitate, transparență totală a prețurilor, opțiuni comune de plată și informații coerente despre clienți din întreaga UE.
Noile reguli AFIR stabilesc mai multe obiective principale de implementare până în 2025 sau 2030:
- Infrastructura de reîncărcare pentru mașini și camionete trebuie să crească în același ritm cu absorbția vehiculelor. În acest scop, pentru fiecare mașină electrică cu baterie înmatriculată într-un stat membru dat trebuie să fie furnizată o putere de 1,3 kW, provenită din infrastructură de reîncărcare accesibilă publicului. În plus, la fiecare 60 km de-a lungul rețelei de transport transeuropean (TEN-T) trebuie instalate stații de reîncărcare rapidă de cel puțin 150 kW începând cu 2025.
- Stațiile de reîncărcare dedicate vehiculelor grele, cu o putere minimă de 350 kW, trebuie să fie instalate la fiecare 60 km de-a lungul rețelei centrale TEN-T și la fiecare 100 km pe rețeaua cuprinzătoare TEN-T mai mare începând cu 2025, acoperirea întregii rețele fiind planificată pentru în 2030. În plus, stațiile de reîncărcare trebuie instalate în zonele de parcare sigure și securizate pentru reîncărcare peste noapte, precum și în nodurile urbane pentru vehiculele de livrare.
- Infrastructura de realimentare cu hidrogen – care poate deservi atât mașinile, cât și camioanele – trebuie să fie instalată începând cu 2030 în toate nodurile urbane și la fiecare 200 km de-a lungul rețelei centrale TEN-T, asigurând o rețea suficient de densă pentru a permite vehiculelor cu hidrogen să circule în UE.
- Porturile maritime care înregistrează cel puțin 50 de escale în port de către nave mari de pasageri sau 100 de escale în port de către nave-containere trebuie să furnizeze electricitate de pe mal pentru astfel de nave până în 2030. Acest lucru nu numai că va ajuta la reducerea amprentei de carbon a transportului maritim, dar de asemenea, reduc semnificativ poluarea aerului local în zonele portuare.
- Aeroporturile trebuie să furnizeze energie electrică aeronavelor staționare la toate standurile de contact (porți) până în 2025 și la toate standurile îndepărtate (poziții de teren) până în 2030.
- Operatorii stațiilor de reîncărcare electrică și alimentare cu hidrogen trebuie să asigure transparența totală a prețurilor, să ofere o metodă de plată ad-hoc comună, cum ar fi cardul de debit sau de credit, și să pună la dispoziție datele relevante, cum ar fi cele de la locație, prin mijloace electronice, asigurând informarea clientul.
Acordul politic la care s-a ajuns urmează să fie adoptat oficial de către Parlamentul European și Consiliu, după care noile reguli vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE și vor intra în vigoare după o perioadă de tranziție de 6 luni.