Dupa ce inceputul de an adusese pe bursa TimoCom o scadere usoara a exporturilor fata de ultima luna a lui 2011 si o stagnare a importurilor, in februarie a fost inregistrata o crestere a exporturilor, depasind chiar si nivelul sfarsitului de an, insotita de o scadere a importurilor. Cele mai mari cresteri ale exporturilor au fost inregistrate pe relatiile Marea Britanie si Belgia, unde s-a ajuns la rapoarte marfa/camion de 46/54, fata de 23/77 cu o luna in urma, respectiv de 26/74, fata de 6/94.
Un studiu Eurochambers, aplicat pe circa 70.000 de firme din 25 de tari, a evidentiat activitatea de export drept principala sursa de optimism pentru 2012, un an caracterizat in rest de acelasi nivel limitat al investitiilor, de crearea unui numar neglijabil de locuri de munca si de vanzari interne restranse. Pe de alta parte, potrivit ANEIR, 2012 se anunta a fi un an cu probleme, in special pentru zona euro, care reprezinta 75% din relatia de export a Romaniei. Cu toate acestea, exportatorii romani adopta un optimism rezervat, mizand pe stabilitatea cursului de schimb, ca principal motor de crestere. Astfel, chiar daca a plecat Nokia, a ramas speranta ca investitiile anuntate in 2012 vor suplini pierderea celor 150 de milioane euro din balanta comerciala a Romaniei care reprezenta aportul producatorului de telefoane. Una din vestile bune, din februarie, vine cu semnarea contractului dintre concernul Bosch si Consiliul Judetean Cluj, in cadrul unui proiect ce presupune o investitie de 77 de milioane de euro in constructia unei noi unitati de productie Bosch in Parcul industrial Tetarom III, din Jucu.
Compania italiana DeLonghi se pare ca va investi 30 de milioane de euro, urmare a acordului deja semnat intre Nokia si producatorul de electrocasnice, in vederea preluarii halelor fostei fabrici de telefoane, cu inceperea productiei planificate in 2012. Se estimeaza ca tranzactia se va finaliza in primul trimestru al anului si va avea ca efect crearea a 600-1.000 de noi locuri de munca. In ceea ce priveste importurile, cele mai mari scaderi inregistrate pe bursa TimoCom au fost pe relatiile Spania si Olanda, unde s-a ajuns la rapoarte marfa/camion de 33/67, fata de 55/45 cu o luna in urma, respectiv de 11/89, fata de 33/67. Cresteri au avut loc la importurile din Polonia, de la 28/72 la 51/49.