Anul trecut, din statele membre ale UE, doar sapte au inregistrat cresteri ale exporturilor fata de 2008, iar cel mai bun rezultat l-a avut Romania. Valoarea exporturilor tarii noastre de anul trecut a fost de 37 de miliarde de euro, iar anul acesta ANEIR a anuntat ca se va ajunge la 40 de miliarde de euro. Cele mai vandute produse in 2010 au fost electronicele, urmate de echipamentele industriale.
Potrivit Ministerului Comertului, printre principalii exportatori din UE anul trecut s-au numarat Automobile Dacia, Nokia Romania sau Honeywell Technologies.
Desi anul acesta a inceput in forta cu cresteri atat ale importurilor, cat si ale exporturilor, cel putin exporturile au inceput treptat sa inregistreze scaderi ale volumelor.
Martie a adus o scadere a marfurilor care ies din Romania prin TimoCom, dar si o usoara crestere a celor care vin in tara, astfel ca, in total, am putea spune ca situatia este oarecum la fel ca in februarie. Exporturile au scazut pe majoritatea relatiilor, dar cel mai puternic pe Italia, unde au ajuns la un raport marfa/camioane de 61/39, fata de 83/17, cat se inregistra in februarie. Chiar si asa, Italia a fost luna trecuta principala destinatie a bunurilor care au plecat din Romania. Scaderea de la exporturi a fost compensata, in schimb, de cresterea importurilor din Italia la un raport de 40/60, de la 23/77, cat era in februarie.
Pentru prima oara de la inceputul anului, se poate spune ca situatia dintre importuri si exporturi pe aceasta relatie s-a mai echilibrat, astfel incat transportatorii care ajung acolo incep sa mai gaseasca si marfa de retur. Situatia s-ar putea traduce si intr-o crestere usoara a preturilor de iesire din Italia, preturi care, din cauza lipsei de marfa, sunt anul acesta foarte mici.
O crestere aproape nesemnificativa s-a inregistrat si la importurile din Franta, o relatie de unde, de asemenea, se poate iesi cu preturi mici. Aici s-a ajuns la un raport de 11/89, de la 7/93, in schimb exporturile catre aceasta relatie au inregistrat o scadere semnificativa, de la 67/ 33 la 45/55.
Inca de la inceputul anului, cele mai mari volume vin la noi din Bulgaria, cu un raport de 69/31, si Polonia, cu 55/45.