Transportul intermodal câștigă teren în Europa Centrală și de Est, pe de-o parte din cauza restricțiilor din Pachetul Mobilitate 1, pe de altă parte din cauza deficitului de șoferi cu care se confruntă piața de aici. Este obiectivul principal în următoarea perioadă pentru compania lituaniană Transimeksa, care a achiziționat recent un transportator german specializat în transport combinat.
Transportul intermodal este un segment relativ nou pentru compania Transimeksa, cu sediul în capitala Vilnius. Din cele 800 de semiremorci, în jur de 15% sunt pretabile pentru a fi puse pe tren, însă Darius Vyšniauskas, proprietarul companiei, plănuiește investiții importante în această zonă, potrivit presei germane. Înființată în 1994, firma de transport s-a extins dincolo de teritoriul Lituaniei, iar astăzi are filiale în Letonia, Rusia, Belarus, Italia și Germania și circa 1.200 de angajați. Pentru a intra mai ușor pe sectorul de transport intermodal, Transimeksa a achiziționat, începând cu 1 septembrie, transportatorul german Frölich, cu o flotă de 60 de camioane și 90 de semiremorci, al cărei principal obiectiv este transportul intermodal, unul „ecologic și economic“. Compania încarcă în prezent 40 de semiremorci pe tren pe ruta Kassel (Germania) – Verona (Italia), trenuri directe de la TX Logistik. Până acum transportul combinat pentru Transimeksa presupunea două linii pe Marea Baltică, între Lübeck (Germania) și St. Petersburg (Rusia) și între Kiel (Germania) și orașul port Klaipeda (Lituania).
Compania are o locație în Hamburg, unde operează sub numele de Transimeksa Intermodal.
„Soluțiile de transport intermodal vor avea prioritate și vor fi extinse”, explică Darius Vyšniauskas, citat de eurotransport.de. Potrivit acestuia flota pe rutier nu va fi mărită semnificativ în următorii trei ani. „Nu este scopul nostru să concurăm cu flotele mari. Ne concentrăm, în principal, pe piețele de nișă și pe oferirea de servicii de calitate.” De asemenea, compania își propune să își dezvolte segmentul logistic în următorii câțiva ani. Totodată, odată cu noua achiziție, Transimeksa va putea accesa mai ușor piața germană de transport, circa 30% din vânzări provenind de la clienți germani. „Chiar dacă poate este puțin târziu în privința deciziei de a ne stabili în Germania, mai bine mai târziu decât niciodată“, a mai spus omul de afaceri lituanian, care nu exclude și alte preluări în viitor.
foto: eurotransport.de